Secretarul de Stat american John Kerry se va intalni joi, la Geneva, cu omologul sau rus Serghei Lavrov pentru a discuta despre situatia din Siria, a anuntat marti un oficial american.

La doar cateva zile dupa ce s-a intors dintr-un turneu diplomatic efectuat in Lituania, Franta si Marea Britanie, John Kerry va reveni foarte curand in Europa, a explicat un oficial american. Decizia ar fi fost luata in urma unei convorbiri telefonice cu omologul sau rus.

Rusii trebuiau sa le trimita marti americanilor detaliile initiativei lor privind plasarea sub control international a armelor chimice din Siria, a anuntat anterior John Kerry, indemnandu-l pe presedintele sirian Bashar al-Assad sa "profite cu adevarat de oportunitatea de a incerca sa faca pace" in tara sa, scrie MEDIAFAX.

Informatiile privind planul rus trebuiau sa ajunga in Statele Unite "in cursul zilei" de marti, a explicat John Kerry, la putin timp dupa ce a avut o intrevedere cu Serghei Lavrov. Rusia a anuntat ca le-a propus aliatilor sai sirieni sa-si plaseze stocul de arme chimice sub control international si sa-l distruga, o propunere acceptata marti de Damasc.

Lavrov "are idei interesante cu privire la mijloacele prin care am putea realiza acest fapt", a afirmat John Kerry, care s-a exprimat in cadrul unui forum de discutii online organizat de Google +. "Daca putem intr-adevar sa securizam toate armele chimice ale Siriei in acest fel, este in mod clar mijlocul preferabil", a adaugat secretarul de Stat american.

Acceptarea initiativei ruse de catre Washington pare sa indeparteze perspectiva unui atac impotriva regimului sirian, acuzat ca este responsabil de comiterea unui atac chimic, pe 21 august, in apropiere de Damasc, soldat cu sute de morti.

Insa John Kerry a insistat asupra faptului ca procesul de control si de distrugere a armelor chimice siriene ar trebui "sa poata fi verificat in mod constant", prin permiterea accesului international la toate locurile vizate. El a avansat, de asemenea, necesitatea "unei rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU, pentru a fi sigur ca vor exista mijloacele necesare".

Citeste si:
Gigi Becali, declarații total neașteptate despre situația lui...
Gigi Becali, declarații total...

Dar "trebuie, de asemenea, sa avem in vedere consecinte, daca se joaca feste sau daca cineva incearca sa submineze procesul. Lumea intreaga trebuie sa actioneze in acest sens", a avertizat John Kerry.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.