Tarile in curs de dezvoltare adopta tiparele alimentare din tarile dezvoltate, cu consecinte dezastroase.

Mai multe studii recente sucereaza ca epidemia de obezitate din SUA da inapoi, din moment ce din ce in ce mai multi americani aleg fructe si legume in detrimentul mancarurilor de timp junk food. In acelasi timp, rata obezitatii in randul natiunilor cu economii emergente creste intr-un ritm alarmant, iar nutritionistii dau vina pe faptul ca prima superputere a lumii isi exporta excesele.

Exemplul perfect este Mexic, actuala detinatoare a primului loc in randul "celor mai obeze tarii". Mexicanii consuma o cantitate record de sucuri acidulate: 162 de litri anual. Acest esec nu se datoreaza lacomiei, zice John Norris de la revista Foreign Policy, ci tacticilor agricole ale SUA. Zaharul suporta taxe uriace, in vreme ce porumbul american este subventionat, ceea ce inseamna ca producatorii se imbogatesc din vanzarea de produse pe baza de sirop de glucoza (Coca-cola si majoritatea sucurilor aciudulate)/

Mexic a cunoscut o crestere de 1200% a produselor pe baza de sirop de fructoza intre anii 1996 si 2013, scrie medicaldaily.com.

Desi este posibil sa existe si factori genetici, politicile comerciale au fost mai usor de analizat. Un alt exemplu ar fi o alta natiune care a castigat titlul dubios de "cea mai obeza din lume", fiind vorba despre Samoa Americana. Populatia s-a ingrasat exponential dupa Al Doilea Razboi Mondial, cand SUA a inceput sa exporte carne de curcan cu continut mare de grasime. Astazi, samoanii mancan 22 de kilograme de carne de curcan pe an si 75% dintre ei sunt obezi.

"Pe masura ce evoluam si eliminam anumiti factori care ne afecteaza sanatatea, inventam noi vectori de imbolnavire care se refera la activitaeta corporatiilor multinationale. Acestea nu urmaresc decat sa ne vanda cantitati uriase de sare, zahar si grasime", a explicat Bruce Neal, profesor in cadrul Institutului pentru Sanatate Globala din Sydney, Australia.

Citeste si:
Ilinca Vandici, vacanță de coșmar în Mexic: „Îl roagă în fiecare zi...
Ilinca Vandici, vacanță de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.