Alegerile primare din 2014, extenuarea fata de razboi, precedentul irakian sau respingerea lui Obama repezinta motive puternice pentru a respinge interventia in Siria.

Opozitia fata de atacuri este formata din trei grupuri principale:
- republicanii ultraconservatori afiliati Tea Party: izolationisti, ei considera ca Statele Unite nu au nimic de-a face cu un razboi civil intre sirieni. Aceasta aripa este incarnata de senatorul Rand Paul, un oftalmolog din Kentucky, al carui slogan ar putea fi "Mai intai America".

- democratii antirazboi: ei au votat impotriva razboiului din Irak si interventiei in Libia si sunt dispusi sa voteze impotriva lui Barack Obama pentru a ramane fideli principiilor lor. Cati vor intrazni sa se revolte? Un indiciu: in iunie 2011, 70 de democrati din Camera Reprezentantilor (din totalul de 192) au votat impotriva unei rezolutii care ar fi validat a posteriori campania militara din Libia, initiata cu trei luni inainte.

- republicanii si democratii mai degraba interventionisti dar care afirma ca acest conflict este de acum prea avansat. In opinia lor, presedintele Bashar al-Assad ar fi trebuit inlaturat de la putere in urma cu un an. Ei apreciaza ca bombardamentele risca sa favorizeze extremistii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.