Ministerul rus de Externe a emis o avertizare de calatorie pentru cetatenii sai, avertizand persoanele urmarite de Statele Unite sa nu viziteze tarile care au un tratat de extradare cu Washingtonul, relateaza The New York Times, in editia electronica de luni.

"Avertizare pentru cetatenii care calatoresc la nivel international", afirma buletinul Ministerului de Externe. "Recent, retinerea unor cetateni rusi in diferite tari, la cererea agentiilor americane, a devenit mai frecventa - cu scopul extradarii si urmaririi judiciare in Statele Unite".

Citand exemple din Costa Rica, Republica Dominicana, Lituania si Spania, Ministerul de Externe sustine ca "experienta arata ca urmaririle judiciare impotriva celor care au fost de fapt rapiti si dusi in Statele Unite au un caracter subiectiv, se bazeaza pe dovezi incerte si sunt orientate clar spre condamnare".

Potrivit MEDIAFAX, extradarea a fost in mod frecvent un subiect de disputa intre Rusia si Statele Unite, dar dezacordurile s-au accentuat in ultimele luni pe fondul cazului lui Edward Snowden, fostul consultant al Agentiei Nationale de Securitate, acuzat de spionaj in Statele Unite si caruia Rusia i-a acordat azil temporar.

Ca raspuns la cererile administratiei Obama de a-l preda pe Snowden, oficialii rusi au declarat ca Statele Unite au ignorat de cele mai multe ori cererile de extradare venite din partea Rusiei. Moscova s-a plans, de asemenea, de arestarea unor cetateni rusi de catre Statele Unite sau de catre alte state la cererea americanilor.

Rusia si Statele Unite nu au un acord de extradare. Oficialii rusi au explicat ca lipsa unui astfel de acord i-a impiedicat sa il predea fortat pe Snowden atunci cand acesta se afla in zona de tranzit a aeroportului Seremetievo din Moscova, unde a locuit timp de peste o luna, pana cand i s-a acordat azil temporar in Rusia.

Rusia a acuzat deseori Statele Unite ca depasesc limitele si chiar incalca dreptul international in tratarea cetatenilor rusi acuzati de infractiuni.

Aceasta contesta modul in care este tratat Viktor Bout, un traficant de arme arestat in Thailanda in 2008, extradat in Statele Unite, condamnat si incarcerat intr-o inchisoare federala.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Ministerul de Externe sustine ca cetatenii rusi nu ar trebui sa se astepte sa fie tratati corect de sistemul juridic american. "Ambasadele si consulatele generale rusesti ofera in mod logic ajutor consular si juridic rusilor care au probleme", adauga ministerul. "In orice caz, nu ar trebui sa se conteze pe un final de succes in astfel de cazuri".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.