Guvernele Braziliei si Mexicului au cerut luni explicatii oficiale Statelor Unite, dupa acuzatiile formulate anterior de televiziunea braziliana TV Globo privind spionarea presedintilor Dilma Rousseff si Enrique Pena Nieto, relateaza AFP.

Daca se confirma, interceptarea de catre Statele Unite a comunicatiilor presedintei Rousseff "reprezinta o incalcare inadmisibila si inacceptabila a suveranitatii braziliene", a declarat liderul diplomatiei braziliene Luiz Alberto Figueiredo in cadrul unei conferinte de presa, cerand "explicatii oficiale rapide in scris".

Figueiredo l-a convocat luni pe ambasadorul american, Thomas Shannon, pentru a-l informa ca "Guvernul brazilian vrea explicatii oficiale rapide in scris (..) cat mai curand posibil, in aceasta saptamana", din partea administratiei americane, a precizat diplomatul.

Potrivit MEDIAFAX, intrebat cu privire la o eventuala anulare a vizitei de stat la Washington a lui Rousseff prevazuta pentru octombrie la invitatia lui Barack Obama, liderul diplomatiei a raspuns ca nu va vorbi de aceasta vizita la acest moment.

Conform denuntarilor difuzate de postul Globo TV duminica seara, Statele Unite au spionat la sfarsitul lui 2012 comunicatiile presedintei braziliene si ale actualului presedinte al Mexicului Enrique Pena Nieto, in timp ce acesta din urma era candidat la presedintie.

Ministerul mexican al Afacerilor Externe a anuntat de asemenea, luni, intr-un comunicat ca l-a convocat pe ambasadorul Statelor Unite la Mexico si a adresat o telegrama diplomatica Washingtonului "solicitand o ancheta exhaustiva" asupra acestor acuzatii de spionaj.

"Fara a judeca veridicitatea acestor informatii (...) guvernul Mexicului respinge si condamna ferm orice spionaj al cetatenilor mexicani", declara cancelaria in comunicatul sau.

Pentru noile sale dezvaluiri de duminica, TV Globo a beneficiat de colaborarea jurnalistului The Guardian Glen Greenwald, instalat in Brazilia, care a divulgat un document detinut de fostul consultant de informatii american Edward Snowden.

Citeste si:
Ilinca Vandici, despre marea finală „Bravo, ai stil!”. Producătorii...
Ilinca Vandici, despre marea...

Acesta din urma este inculpat pentru spionaj in Statele Unite pentru ca a dezvaluit amploarea supravegherii electronice americane in lume si in prezent este refugiat in Rusia.

Greenwald a declarat ca s-a intalnit cu Snowden in iunie la Hong Kong, cand acesta i-a transmis informatiile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.