Peste 300 de persoane au murit din cauza caniculei care s-a abatut in aceasta vara asupra Japoniei, conform unui bilant al postului de televiziune NHK, relateaza AFP.

Vestul Japoniei a cunoscut cea mai calduroasa vara inregistrata vreodata in arhipelag, cu o temperatura maxima de 41 de grade Celsius la umbra atinsa pe 12 august la Shimanto, in sudul insulei meridionale Shikoku, potrivit agentiei meteorologice japoneze.

Pe langa Shikoku, partea de vest a arhipelagului cuprinde Insula Kyushu si sud-vestul insulei principale Honshu, cu metropolele Osaka, Kobe si fosta capitala imperiala Kyoto.

Potrivit MEDIAFAX, estul tarii, unde se situeaza megalopolisul Tokyo, cu 35 de milioane de locuitori, a cunoscut, de asemenea, o vara torida, a treia cea mai calduroasa inregistrata in arhipelag, cu temperaturi care depaseau usor 30 sau 35 de grade Celsius la umbra.

La sfarsitul perioadei caniculare, NHK a recenzat cel putin 338 de decese cauzate de caldura in perioada cuprinsa intre sfarsitul lunii mai si sfarsitul lunii august. Aproximativ 78% dintre persoanele decedate au peste 60 de ani, iar trei sferturi dintre victime au murit in propriile case, adesea lipsite de aparate de aer conditionat.

La randnul sau, Agentia Nationala pentru Gestionarea Dezastrelor a anuntat ca aproape 54.000 de persoane au fost internate in spital in aceasta perioada, fiind victime ale insolatiei sau deshidratarii, iar 87 de persoane au murit din aceste cauze.

Obisnuitul sezon ploios care incepe in luna iunie nu a fost intens si s-a terminat prea devreme in acest an in Japonia, fiind urmat, de la inceputul lunii iulie, de zile toride, uneori intrerupte de furtuni violente.

Astfel, o tornada s-a soldat cu zeci de raniti, luni, la periferia capitalei Tokyo, unde aceasta a distrus case si imobile, potrivit politiei si presei.

In imagini impresionate difuzate de postul de televiziune public NHK apar locuinte distruse si masini rasturnate la Koshigaya, un oras din prefectura Saitama (nord de Tokyo). Un depozit a fost literalmente dus de rafalele de vant violente si proiectat in alte imobile.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Politia a anuntat 27 de raniti in acest oras, fara sa precizeze gravitatea cazurilor. Agentia de presa Jiji a precizat ca majoritatea ranitilor sunt membri ai unei echipe de volei de la un colegiu.

NHK a informat, de asemenea, ca zeci de persoane au fost internate in spital cu rani usoare.

"Pregatim adaposturi si provizii" pentru sinistrati, a mentionat pentru AFP un responsabil din cadrul serviciilor de pompieri din Koshigawa.

Aproximativ 30 de mii de locuinte din prefectura Saitama au ramas fara curent electric, din cauza rafalelor puternice de vant si fulgerelor, a anuntat compania de electricitate Tokyo Electric Power.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.