Sirienii din Damasc iau in deradere decizia presedintelui american, Barack Obama, de a cere aprobarea Congresului pentru o interventie militara in Siria, calificandu-l drept "las" si "fricos", relateaza AFP intr-un reportaj realizat in capitala siriana.

"Cel care vorbeste mult nu actioneaza", afirma Souad, o locuitoare din Damasc care, ca multi sirieni, a luat in deradere, duminica, ezitarile presedintelui american Barack Obama, care va consulta Congresul in legatura cu un atac impotriva regimului lui Bashar al-Assad.

"Obama este un las, el nu a atacat deoarece stie ca presedintele nostru Bashar este atotputernic", afirma aceasta angajata a companiei nationale de electricitate din Ferdaws, in nord-estul capitalei.

Potrivit MEDIAFAX, in acest cartier din centrul comercial, fiecare isi continua treaba fara sa se ingrijoreze de zgomotul surd al bombardamentelor intermitente impotriva cartierelor rebele periferice.

Intr-o cafenea traditionala rezervata barbatilor, unii par mai preocupati sa castige partida de table decat de ultimul discurs al presedintelui american.

Hassan Azzam, in varsta de 73 de ani, si adept al regimului pana in maduva oaselor, crede, de asemenea, ca Barack Obama este un "fricos" care nici macar nu este convins de propriile declaratii.

"Este ca un actor care participa la o piesa de teatru pe care trebuie sa o prezinte americanilor", asigura acest membru al Consiliului municipal din Damasc, rasfoind cotidianul oficial As-Saoura.

"L-am vazut, tremura ca o frunza in timp ce vorbea, parea cu adevarat tulburat", a continuat el zambind.

Ca multe persoane intervievate in capitala, el este convins ca seful celei mai puternice armate din lume nu a actionat deoarece se teme de reactia aliatilor regimului sirian, in special de iranieni.

"Ei (iranienii) intentioneaza intr-adevar sa atace Israelul", aliatul Washingtonului. "Iar Obama s-a retras deoarece stie ca in caz de riposta, Israelul va fi ras de pe harta", sustine el.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

"Sa vorbesti este una, sa actionezi este alta. Ii este teama de o riposta a Siriei si aliatilor sai impotriva Israelului, protejatul sau, care nu poate suporta nici o racheta", afirma Ali, in varsta de 18 ani.

"Obama? Cine este?", intreaba el ironic, impreuna cu prietenul sau, Mohammad. Potrivit acestuia din urma, Congresul american, "precum Parlamentul britanic, nu va aproba o decizie de a ataca".

Intr-o prima reactie oficiala la decizia lui Obama de a cere autorizatia Congresului in vederea unui atac in Siria, adjunctul ministrului sirian de Externe, Faisal Moqdad, a cerut Congresului, care urmeaza sa isi reia activitatea la 9 septembrie, "sa dea dovada de intelepciune".

La Mazze, in aceasta zi de o caldura insuportabila, piscina unuia dintre hotelurile de lux din acest cartier monden din vestul capitalei afiseaza o situatie de o normalitate care contrasteaza cu razboiul care se duce la cativa kilometri departare.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

Iar angoasa ultimei saptamani, atunci cand se conturau amenintarile cu atacuri occidentale impotriva unor pozitii militare ale regimului acuzat ca a ucis sute de civili cu arma chimica, a fost inlocuita, cel putin in aparenta, de un sentiment de usurare si lipsa de griji.

"Nu l-am ascultat pe Obama", afirma Line, in fusta scurta, cu sprancenele tatuate, purtand ochelari de soare mari si avand unghiile colorate cu oja rosie. "Nu ma intereseaza, astazi vreau la piscina", afirma ea cu un aer frivol.

Numerosi sirieni din clasa superioara mergeau la discoteci si piscine in hotelurile de lux, unele dintre cele mai protejate locuri din capitala.

"Uitati-va la colega mea, ea a venit din Liban sa asiste la atac si atacul nu s-a produs", afirma Mirna, in costum de baie si band o cafea pe marginea piscinei, desemnadu-si prietena.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

"Asa cum (premierul britanic) David Cameron s-a ascuns in spatele Parlamentului, Obama vrea sa se ascunda in spatele Congresului", afirma ea. "El spune: vreau sa atac, dar mi-ar placea ca cineva sa ma impinga sa actionez", ironizeaza ea.

"Statele Unite nu mai sunt stalpul lumii, s-a terminat", adauga aceasta femeie roscata, convinsa ca nu va fi niciun atac.

"Niciun hot nu vine sa va bata la usa pentru a va spune: scuzati-ma, vin sa va sparg casa la ora 05.00 dimineata. Daca voia sa atace Siria, putea sa faca acest lucru printr-un telefon".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.