Filiera carnii de cal este afectata din nou de un trafic, in Europa, cu carne improprie consumului, care ar viza cel putin 3.000 de cai, dupa scandalul lasagnei cu carne de cal din iarna, relateaza AFP.

"Apreciem la 3.000 numarul cailor exportati de filiera vizata", a declarat pentru AFP procurorul Brice Robin, precizand ca o procedura judiciara a fost lansata la sfarsitul lui iunie, de catre autoritatile in domeniul sanatatii din Marsilia, competente in trei regiuni in sudul Frantei.

"Aceasta este o filiera cu Belgia", a subliniat el. "Caii par sa provina din Olanda, Belgia, Franta si Spania", a precizat procurorul, potrivit MEDIAFAX.

"Exista nereguli care au fost constatate", si anume "in privinta documentelor de identificare a cailor prezentate abatorului", a mai spus acesta.

"Trasabilitatea a fost in mod voluntar acoperita, constatandu-se ca unii cai aveau doua identitati diferite", a mai precizat el.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, este vorba despre carne de cal improprie consumului.

Potrivit unor sindicate agricole, "o retea mafiota belgiana" ar fi cumparat cai de la centre ecvestre sau de la particulari. Ei ar fi falsificat, ulterior, carnetele de sanatate ale cailor si ar fi incercat sa ii sacrifice pentru a-i strecura in alimentatia umana, desi numerosi cai utilizati in scopuri de recreere au primit tratamente medicamentoase care ii fac improprii consumului".

"Transportatori belgieni sunt, de asemenea, vizati, dar si un anumit numar de veterinari belgieni sau francezi, care ar fi falsificat carnetele de sanatate ale animalelor", potrivit procurorului de la Charleville (nord-vest), in apropiere de Belgia.

El a anuntat ca aproximativ 15 plangeri au fost inregistrate "cam peste tot" in Franta.

Guvernul francez a incercat sa ofere asigurari in privinta consecintelor sanitare. "Daca la un moment sau altul vor exista probleme grave, vom anunta acest lucru si vom aborda aceasta problema. In prezent nu este cazul", a declarat ministrul francez al Agriculturii Stéphane Le Foll.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Autoritatile vor "face totul" pentru a "destructura reteaua care se afla, se pare, la originea acestui trafic", a adaugat el.

Filiera carnii a fost afectata deja de o frauda cu carne de cal vanduta drept carne de vita in februarie, sub diverse marci, ca semipreparate, in intreaga Europa.

Aceasta afacere a provocat declansarea lichidarii judiciare a firmei agroalimentare Spanghero, la Castelnaudary, in sud-vest.

Aproape 17.000 de cai sunt abatorizati anual in Franta, echivalentul a aproximativ 5.000 de tone de carcase, potrivit unor date comunicate vineri de catre Interprofession du bétail et des viandes (Interbev).

Eforturile depuse de aproximativ 20 de ani pentru garantarea cel putin a trasabilitatii animalelor care ajung la abatoare impun purtarea unui cip, care contine informatii despre provenienta cailor, precizeaza federatia.

Citeste si:
Jador, primele declarații în scandalul cu Florin Salam. De la ce a...
Jador, primele declarații în...

Consumul a devenit marginal. In Franta, spre exemplu, carnea de cal are o pondere de abia 0,4% in consumul de carne, vizand mai putin de o gospodarie din cinci, adica un pic peste 16.900 de animale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.