Presedintele Barack Obama a anuntat miercuri ca nu a luat inca o decizie privind reactia americana fata de folosirea de arme chimice in Siria, dar a evocat o "lovitura de avertisment" menita sa descurajeze Damascul.

"Nu am luat inca o decizie" asupra unei actiuni in Siria, a declarat Obama intr-o interventie pe postul public de televiziune PBS, prima sa declaratie publica de vineri in legatura cu acest dosar.

In weekend, cand au aparut detalii ale atacului care s-ar fi soldat cu cateva sute de morti pe 21 august langa Damasc, Statele Unite si-au inasprit considerabil tonul fata de Siria, anuntand o operatiune armata, tiruri de racheta de croaziera impotriva unor echipamente sau simboluri ale puterii lui Bashar al-Assad parand probabile pe termen scurt, scrie MEDIAFAX.

Presedintele Obama a respins, totusi, ideea unei interventii americane menite sa sustina rebeliunea, in contextul in care puterea siriana este vizata de o revolta populara declansata de la inceputul lui 2011. Revolta s-a militarizat si a degenerat intr-un razboi civil care s-a soldat cu peste 100.000 de morti, potrivit ONU.

Un "angajament direct militar" al Statelor Unite in razboiul civil "nu va fi benefic pentru situatia de pe teren", a apreciat Obama.

Ideea subiacenta reactiei Statelor Unite ar fi, a explicat el, ca Guvernul sirian "sa primeasca un mesaj suficient de puternic cu privire la faptul ca ar face mai bine sa nu reinceapa".

Obama a declarat ca Statele Unite "au conchis ca Guvernul sirian a comis (atacul) si, deci, este necesar sa existe consecinte internationale".

"Nu doresc un conflict fara sfarsit in Siria, dar (...) atunci cand tari incalca regulile internationale privind armamentul, ca armamentul chimic, care ne pot ameninta, este necesar sa dea socoteala", a insistat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.