Concurenta dintre Rusia si Uniunea Europeana nu intra in interesele Republicii Moldova, a carei prioritate este aderarea la Uniunea Europeana, a declarat premierul moldovean Iurie Leanca, intr-un interviu pentru agentia rusa Itar-Tass.

Premierul Leanca a subliniat importanta unui dialog constructiv dintre Republica Moldova si Rusia, apreciind ca relatiile bilaterale trebuie consolidate in continuare. Totusi, prioritatea principala a Republicii Moldova va ramane integrarea in Uniunea Europeana.

"Modelul Uniunii Europene reprezinta o strategie cu cele mai multe perspective pentru noi: prioritatea legii, stabilitate economica, institutii de stat functionale, garantia drepturilor", a declarat Leanca, adaugand ca "Rusia intelege ca prioritatea noastra este modernizarea, nu geopolitica".

Referitor la ingrijorarile Moscovei privind inlocuirea fortei de mentinere a pacii din Transnistria cu militari NATO, Leanca a insistat ca Moldova nu are nici o intentie de a actiona impotriva Rusiei, scrie MEDIAFAX.

"Nu dorim un rol de jucator geopolitic (...). Politica noastra este o Moldova pentru toti cetatenii ei, iar scopul - un stat european contemporan", a afirmat premierul.

De asemenea, Leanca a declarat ca insista asupra unei intalniri cu liderul regiunii transnistrene, Evgheni Sevciuk, apreciind ca solutionarea acestui conflict teritorial este foarte importanta. Premierul a afirmat ca nu este in "tabara" nimanui privind problema transnistreana, iar Republica Moldova isi va pastra in continuare "neutralitatea, stabilita prin Constitutie".

In contextul vizitei la Chisinau a omologului sau roman Victor Ponta, premierul R. Moldova a declarat ca grupul rus Gazprom va fi in continuare principalul furnizor de gaz al statului. Totusi, "este firesc ca un stat sa doreasca diversificarea surselor de furnizare (a gazelor), cu scopul de a asigura securitatea energetica a statului la nivel regional", a explicat Leanca. El a adaugat ca "a fost inceputa constructia conductei de gaz Iasi-Ungheni, dintre Republica Moldova si Romania, cu o capacitate de 1,5 miliarde metri cubi de gaz anual.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.