Criza i-a determinat pe liderii din Europa de Vest sa renunte la traditionalele vacante prelungite de vara, politicienii optand in aceasta perioada pentru repausuri de scurta durata, petrecute aproape de capitale, cu telefonul si laptopul la indemana.

Presedintele francez Francois Hollande si-a luat numai o saptamana de concediu, pe care a petrecut-o intr-o vila detinuta de guvern la 20 de minute de Paris. Mai mult, liderul de la Paris le-a cerut ministrilor sa nu se indeparteze prea mult de capitala in timpul concediului, potrivit Bloomberg.

"O perioada de odihna fara sa va rupeti de lucru", le-a recomandat Hollande membrilor Cabinetului.

Guvernul francez pregateste pentru luna septembrie un proiect de restructurare a sistemului public de pensii si noi reduceri ale cheltuielilor publice. In Italia, premierul Enrico Letta a dat asigurari ca fie el, fie vicepremierul vor fi prezenti la Roma pe toata durata lunii august.

La Atena, premierul Antonis Samaras si-a luat un concediu de numai patru zile in aceasta vara, pe care l-a intrerupt pentru a-l demite pe seful fondului de privatizare a activelor statului, nemultumit de rezultatele institutiei, scrie MEDIAFAX.

Cancelarul german Angela Merkel a optat in aceasta vara pentru doua saptamani si jumatate de concediu, petrecute insa acasa si in Alpii Italieni, la o ora de zbor de Berlin.

Vacanta prelungita de vara, o traditie in cultura europeana, pare ca a fost invinsa de criza, la sase ani dupa ce concediul fostului presedinte al Bancii Centrale Europene Jean-Claude Trichet a fost intrerupt de primele semne ale crizei financiare mondiale.

"Criza a impus moda unor vacante mai scurte pentru liderii europeni. Totodata, in contextul crizei, alegatorii se simt tot mai indreptatiti sa-si judece alesii dupa astfel de criterii", comenteaza pentru Bloomberg un analist de la Bruxelles.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.