Mai multe tari au criticat deschis, miercuri, Guvernul britanic, exprimandu-si ingrijorarea fata de amenintarea libertatii presei dupa retinerea colaboratorului cotidianului The Guardian si distrugerea unor documente secrete incredintate cotidianului de americanul Edward Snowden.

Presiunea s-a accentuat miercuri asupra Londrei, presa afirmand ca premierul David Cameron in persoana a trimis unul dintre locotenentii sai pentru ca ziarul The Guardian sa distruga elementele incriminatei

Autoritatile britanice erau deja in vizorul criticilor - in principal din partea organizatiilor pentru apararea libertatilor - dupa retinerea, duminica, pe aeroportul Heathrow a lui David Miranda, partenerul si asistentul jurnalistului Guardian Glenn Greenwald.

Greenwald a publicat in ultimele luni articole privind amploarea sistemului de supraveghere al Statelor Unite si Marii Britanii, pronind de la documente care i-au fost incredintate de Edward Snowden, fost consultant al agentiei americane de securitate NSA, cautat pentru spionaj de catre Washington, scrie MEDIAFAX.

Miercuri, Consiliul Europei s-a declarat ingrijorat cu privire la atitudinea Londrei. Intr-o scrisoare adresata ministrului britanic de Interne, Theresa May, secretarul general al organizatiei paneuropene, Thorbjorn Jagland, a cerut "informatii" cu privire la acest caz, care ar putea avea "un efect nefast asupra libertatii de exprimare garantate prin articolul 10 al Conventiei europene pentru drepturile omului".

"Nu putem doar sa criticam problemele libertatii de exprimare in Ucraina, Rusia sau Ungaria. Trebuie sa aplicam aceleasi norme peste tot, inclusiv in tari precum Marea Britanie", a adaugat purtatorul sau de cuvant, Daniel Holtgen.

Guvernul german s-a alaturat vocilor critice, apreciind ca "a fost depasita linia rosie" si ca retinerea lui David Miranda este "inacceptabila". "Exista motive de ingrijorare", a reactionat delegatul ministerial pentru drepturile omului, Markus Löning.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.