Autoritatea de reglementare nucleara din Japonia a evaluat miercuri la "nivelul 3", ce corespunde unui "incident grav" pe scara internationala a evenimentelor nucleare (INES), o scurgere de 300 de tone de apa puternic radioactiva care s-a produs in ultimele zile la centrala Fukushima.

In acest clasament, nivelul 3 pe scara de la 0 la 7 corespunde "scurgerii unei cantitati mari de materie radioactiva in interiorul instalatiei".

Totusi, inainte de a lua o decizie difinitiva, autoritatea a hotarat, in cadrul unei reuniuni de miercuri dimineata, sa ceara parerea privind pertinenta acestui clasament Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) si sa se pronunte dupa primirea raspunsului din partea acesteia.

Accidentul de la Fukushima din 11 martie 2011 ramane in ansamblul sau clasat la nivelul 7, cel mai ridicat, ce corespunde unor "efecte considerabile asupra sanatatii si mediului", scrie MEDIAFAX.

De mai multe zile, dintr-un rezervor de stocare a apei partial contaminate instalat in mijlocul altor catorva sute s-au scurs 300 de tone de apa radioactiva, care s-a raspandit pe si in solul centralei nucleare.

Radioactivitatea masurata la aproximativ 50 de centimetri deasupra acestor balti era de aproximativ 100 de milisieverti pe ora, potrivit companiei care administreaza centrala, Tokyo Electric Power (TEPCO).

Un lucrator care s-ar expune acestui nivel al acumula intr-o ora doza maxima autorizata in cinci ani in prezent in Japonia, pentru angajatii din sectorul nuclear.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.