Deputatii cehi se reunesc marti pentru a decide dizolvarea Camerei inferioare si organizarea alegerilor anticipate care sa puna capat crizei politice provocate de indepartarea Guvernului de centru-dreapta al lui Petr Necas.

Aceasta sedinta, prevazuta sa inceapa la ora 12.00 GMT (15.00 ora Romaniei), are loc dupa recentul refuz al Parlamentului de a aproba "un Guvern de experti" al economistului de stanga Jiri Rusnok, un aliat apropiat al presedintelui Milos Zeman.

Cabinetul lui Rusnok, numit si "Guvernul prezidential", a fost numit la 10 iulie pentru a-l inlocui pe cel al lui Necas, (ODS, dreapta), indepartat de la putere in iunie, dupa arestarea spectaculoasa a colaboratoarei si amantei sale, Jana Nagyova, pentru acuzatii de coruptie.

"Nu am un glob de cristal pentru a ghici rezultatul votului de marti, dar se pare ca in cadrul Parlamentului exista o majoritate calificata (trei cincimi, respectiv 120 din totalul de 200 de deputati, n.red.) favorabila dizolvarii", a declarat pentru AFP analistul politic Jiri Pehe.

O prima tentativa de autodizolvare a Camerei a esuat la 17 iulie, scrie MEDIAFAX.

Daca deputatii decid de aceasta data dizolvarea, vor fi organizate alegeri anticipate in termen de 60 de zile dupa validarea acestei decizii de catre presedinte.

Patru dintre cele sase partide parlamentare, care dispun impreuna de 133 de voturi, vor dizolvarea Parlamentului: social-democratii CSSD, comunistii KSCM, partidul de centru VV si cel de dreapta TOP 09, membri al fostei coalitii de centru-dreapta.

ODS si formatiunea de centru LIDEM par sa se opuna dizolvarii, preferand organizarea alegerilor legislative la termen, in mai 2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.