CIA recunoaste ca a orchestrat lovitura de stat care l-a inlaturat de la putere pe premierul iranian Mohamed Mossadegh la 18 august 1953, dupa ce acesta a nationalizat petrolul tarii, potrivit unor documente declasificate recent.

Rolul agentiei americane de informatii era banuit de mai multi ani si afecteaza in continuare relatiile dintre Statele Unite si Iran.

Dar documente interne ale agentiei datand din anii '70, recent declasificate si publicate luni, arata clar rolul sau.

"Lovitura de stat militara care l-a inlaturat de la putere pe Mossadegh si cabinetul sau Frontul National a fost realizata sub coordonarea CIA", afirma agentia intr-un document.

Premierul iranian a nationalizat in 1951 societatea Anglo-Iranian Oil Company, din care provine BP (British Petroleum), provocand furia Londrei, pentru care petrolul iranian era considerat vital in vederea redresarii economiei britanice dupa al Doilea Razboi Mondial.

La inceputul lui 1953, Dwight Eisenhower devine presedinte al Statelor Unite si se arata mai intelegator fata de doleantele britanice in comparatie cu predecesorul sau Harry Truman.

Documente declasificate ale CIA arata ca agentia intelegea motivele pozitiei adoptate de Mossadegh, departe de imaginea de "nebun" senil vehiculata de presa occidentala. Oamenii politici si responsabilii de intreprinderi britanici nu aveau respect pentru iranieni, apreciati ca "ineficienti, corupti si servindu-si propriile interese", afirma chiar CIA, potrivit MEDIAFAX.

Insa agentia si-a justificat actiunea prin contextul Razboiului Rece, temandu-se ca, in cazul in care Londra ar trimite nave de razboi, ceea ce Marea Britanie facuse trei ani mai tarziu dupa nationalizarea Canalului Suez, sovieticii sa nu invadeze si sa preia puterea la Teheran.

"Atunci, nu doar petrolul iranian ar fi fost pierdut in mod iremediabil pentru Vest, dar si lantul de aparare din jurul Uniunii Sovietice, o componenta a politicii externe americane, ar fi fost rupt", justifica autorii.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

In 2000, secretarul de Stat american Madeleine Albright, pentru a incerca sa amelioreze relatiile cu Teheranul, a declarat ca Statele Unite au "jucat un rol semnificativ" in inlaturarea de la putere a lui Mossadegh si a apreciat ca lovitura de stat a constituit un "revers pentru evolutia politica a Iranului".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.