Publicatia franceza Le Monde dedica in editia sa de miercuri un articol elogios Muzeului Taranului Roman din Bucuresti, material care face parte dintr-o serie intitulata "Improbables musées" ("Muzee improbabile").

Seria de articole "Improbables musées" a cotidianului Le Monde are ca scop prezentarea a 12 institutii de gen europene marcate de originalitate. Articolul dedicat Muzeului Taranului Roman din Bucuresti este al doilea din aceasta serie, fiind precedat de unul despre Le Palais Bénédictine din Fécamp, Franta. Urmatorul articol prezinta muzeul dedicat umoristului Alphonse Allais, din Honfleur, Franta.

Autorul articolului despre Muzeul Taranului, Jean-Jacques Larrochelle, scrie ca, pentru unii, numele muzeului - "un spatiu al memoriei riguros si derutant" - poate provoca zambete. "Strainii ne intreaba frecvent de ce s-a ales acest nume", spunea etnologul roman Irina Nicolau (1946 - 2002), care a participat la crearea Muzeului Taranului Roman din Bucuresti, citata de jurnalistul francez, ce precizeaza ca termenul "taran" poate suna "peiorativ, limitativ, anacronic".

Jurnalistul francez mai mentioneaza ca, in timpul unei conferinte care a avut loc in octombrie 2012, la Cité de l'architecture et du patrimoine din Paris, istoricul de arta Jean-François Chevrier a plasat aceasta institutie in "panteonul reusitelor muzeografice", alaturi de cea a lui Carlo Scarpa la Museo civico di Castelvecchio din Verona (Italia) si de cea a Linei Bo Bardi la Muzeul de arta din Sao Paulo (Brazilia). El mai spune si ca, in 1996, Muzeul Taranului Roman a obtinut titlul de European Museum of the Year Award, scrie MEDIAFAX.

Larrochelle mai scrie ca pictorul Horia Bernea, fost director al Muzeului Taranului, caracteriza institutia, "care include un laborator de antropologie culturala", drept "un antimuzeu".

In acelasi articol, jurnalistul francez face o scurta prezentare istorica a muzeului, vorbind si despre patrimoniul acestuia si despre cladirea care il gazduieste. El vorbeste despre modul de expunere al obiectelor gazduite de muzeu - vesminte, unelte, obiecte de cult, covoare, cruci, vase, icoane, ceasuri, vitrine etc. - care formeaza o colectie eclectica.

Citeste si:
Publicație germană, despre situația catastrofală provocată de...
Publicație germană, despre...

"Recurgerea, uneori, la constructii sumare, fragile sau brute, seamana mai mult cu instalatiile artistice efemere decat cu expunerea pe temen lung. Pentru a intelege sensul acestui ansamblu riguros si derutant, nu e nevoie de prea multe explicatii, decat in scurte prezentari, unele prinse cu cuie sau lipite chiar pe perete", scrie Larrochelle, vorbind despre "un stil voluntar si naiv, care aminteste de latura rudimentara a vietii taranesti".

In incheiere, jurnalistul scrie despre site-ul Muzeului Taranului Roman, care "propune o impecabila vizita la 360˚. Des-taranire garantata".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.