Reteaua terorista Al-Qaida, care implineste 25 de ani in aceasta luna, isi muta centrul de greutate operationala in afara Pakistanului natal spre Orientul Mijlociu si Africa, apreciaza mai multi experti.
“In termeni de forta de atac, putere si eficienta, centrul de gravitate s-a deplasat. Nu mai este in Pakistan sau in Afganistan. Majoritatea combatantilor nu mai sunt aici", a declarat Rahimullah Yusufzai, specialist in miscarile islamiste din nordul Pakistanului.

"Astazi, grupari inspirate de ideologia antidemocratica a al-Qaida se dezvolta in tari precum Libia, Siria sau Egipt, profitand de pe urma degringoladei lasate in urma de “primavara araba", dar si in Africa de Vest. “Nu exista niciun motiv pentru care nucleul dur al al-Qaida sa se concentreze numai in Pakistan sau in Afganistan", puncteaza Daveed Gartenstein-Ross, analist al Foundation for Defence of Democracies, un centru de cercetare de la Washington, scrie evz.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.