O inspectie a fortelor aeriene americane a acordat marti calificativul "nesatisfacator" unei unitati insarcinate cu controlul rachetelor nucleare intercontinentale (ICMB), un nou regres pentru fortele strategice americane, in urma unui incident similar in mai, a anuntat US Air Force.

In cursul unei inspectii efectuate in perioada 5-13 august, menite sa "evalueze capacitatea de a executa operatiuni respectand regulile de securitate nucleara", 341st Missile Wing (Regimentul 341 Rachete) a primit calificativul "nesatisfacator", anunta fortele aeriene intr-un comunicat.

Aceasta unitate de la Baza Malmstrom, in Montana (nord-vest), controleaza 150 de rachete de tip Minuteman III, reprezentand o treime dintre rachetele nucleare intercontinentale americane, scrie MEDIAFAX.

Fara sa precizeze continutul reprosurilor la adresa unitatii, fortele aeriene precizeaza ca aceasta a comis "erori de nivel tactic in cursul unuia dintre exercitii".

"Un esec nu inseamna ca unitatea nu este capabila sa isi indeplineasca misiunea", subliniaza generalul Jim Kowalski, un purtator de cuvant al fortelor strategice aeriene. "Aceste inspectii sunt facute astfel incat sa fie greu de trecut", a apreciat el.

Este pentru a doua oara in acest an cand US Air Force se confrunta cu regrese ale echipelor sale insarcinate cu controlul rachetelor nucleare. La inceputul lui mai, unui numar de 17 ofiteri de la Baza Minot, in North Dakota (nord), alta baza de rachete, le-a fost retrasa certificarea in urma unei nereusite la evaluarea capacitatilor acestora de a efectua operatiuni de lansare.

Desi nu este un lucru rar ca un ofiter insarcinat cu controlul operational la lansarea unor rachete de tip ICMB sa isi piarda abilitarea in acest sens si sa fie trimis la antrenament, faptul ca 17 cazuri au fost inregistrate in acelasi moment este considerat "fara precedent", a declarat pentru AFP locotenent-colonelul John Dorrian, un purtator de cuvant al US Air Force.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.