Statele Unite vor relua saptamana viitoare calea diplomatiei in dosarul nord-coreean, trimitand un emisar in China, Coreea de Sud si Japonia, partenerii Washingtonului in aceasta criza internationala.

Robert King, Emisarul Special american pentru Drepturile Omului in Coreea de Nord va efectua succesiv vizite la Beijing, Seul si Tokyo in perioada 19-29 august, a anuntat miercuri, intr-un comunicat, Departamentul de Stat.

In aceste trei capitale, King va discuta cu oficiali guvernamentali si din cadrul organizatiilor societatii civile. La Beijing, el se va intalni, de asemenea, cu cadre chineze de la Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) si Programul Alimentar Mondial (PAM). La Seul, diplomatul american se va intalni cu nord-coreeni instalati in Coreea de Sud.

Dupa o criza internationala, spre sfarsitul iernii, cand Phanianul a efectuat, in februarie, al treilea test nuclear si a amenintat ca va lovi Statele Unite, tensiunile s-au diminuat intre cele doua tari, care nu intretin relatii diplomatice, dar care comunica via Suedia si un canal diplomatic la ONU, scrie MEDIAFAX.

Washingtonul afirma ca este pregatit sa reia negocieri cu Coreea de Nord, cu conditia ca aceasta tara sa se angajeze sa renunte la programul sau nuclear militar.

China este, de asemenea, de acord cu o relansare a negocierilor in cadrul Grupului Celor Sase (China, cele doua Corei, Japonia, Rusia si Statele Unite) asupra programului nuclear nord-coreean, suspendate din 2009, iar Beijingul promoveaza, ca si Washingtonul, "dezarmarea nucleara a Peninsulei Coreea", impartita in doua dupa razboi.

In iunie, un diplomat american specialist in probleme legate de Coreea de Nord, Glyn Davies, a subliniat ca Washingtonul si Seulul vor pune accentul pe drepturile omului in Coreea de Nord, unul dintre punctele "negre" ale regimului stalinist in opinia membrilor comunitatii internationale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.