Turnul din Pisa continua incet, dar constant, sa isi reduca gradul de inclinare, dupa ce au fost efectuate mai multe interventii de consolidare, monumentul recuperand 2,5 centimetri in ultimii ani.

Potrivit unui raport anual publicat de grupul de control si monitorizare a celebrei structuri inclinate din Italia, turnul a recuperat, intre 2001 si 2013, aproximativ 2,5 centimetri din gradul de inclinare. Reducerea poate fi considerata lipsita de importanta de unii, dar reprezinta o veste buna pentru specialisti, care au inceput sa supravegheze monumentul din 2001, cand acesta a fost redeschis publicului.

Cel mai mare progres s-a inregistrat in cursul unei perioade de reabilitare care a durat 11 ani, inceputa in 1992, timp in care gradul de inclinare s-a modificat de la 4,5 metri la 4,1. Prima interventie de reabilitare, condusa de profesorul Michele Jamiolkowski, a constat in incercuirea primului etaj cu cabluri de otel, aceasta fiind o structura de consolidare temporara. Au urmat mai multe interventii, de data aceasta sub pamant, terenul de sub turn fiind inghetat, iar blocurile de piatra conglomerata, vechi de 150 de ani, au fost extrase. Aceste bucati au fost inlocuite cu grinzi si beton armat, scrie MEDIAFAX.

In ianuarie 1999 a fost realizata interventia finala de stabilizare a monumentului. Pamantul de sub turn a fost extras si eliminat, fortand turnul sa isi reduca din inclinare.

In cele din urma, reducerea cu 2,5 centimetri a gradului de inclinare a turnului, din ultimul deceniu, reprezinta o victorie pentru comunitatea din Pisa. Potrivit expertilor, monumentul poate fi considerat "in siguranta" pentru urmatoarele doua-trei secole.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.