Cincizeci si sase de politisti au fost raniti in noaptea de vineri spre sambata la Belfast, in cursul unui mars republican ce comemora data de 9 august 1971, care a marcat inceputul unor internari fara proces in Irlanda de Nord, relateaza AFP.

Patru politisti au fost spitalizati, a anuntat Politia din Belfast, atacata cu caramizi, obiecte de metal, petarde si halbe de bere provenind de la pub vecin.

Potrivit MEDIAFAX, Matt Baggott, seful Seviciului de Politie al Irlandei de Nord, a calificat sambata incidentele drept o "anarhie lipsita de ratiune" si "brutalitate pura", revizuind in crestere un bilant anterior de 26 de raniti si cinci spitalizari.

Politia a procedat la sapte arestari, pentru moment, dar Baggott a avertizat ca vor fi operatele si altele si ca inchisorile "se vor umple".

"Stiu ca 99% din populatie, daca nu cumva mai mult, ma sustine in a-i dezavua fara rezerve pe cei care au afectat reputatia frumosului nostru oras noaptea trecuta (de vineri spre sambata)", a spus seful politiei. "Aceste persoane nu aveau nicio intentie sa defileze pasnic. Ele dau dovada de lipsa de respect, inclusiv fata de ele-insele, si de demnitate", a continuat el.

Belfastul gazduieste pana sambata Jocurile Mondiale ale Politistilor si Pompierilor, la care au acces membri activi sau in retragere din cadrul fortelor de ordine (politisti, vamesi, gardieni de inchisoare).

Violentele au izbucnit dupa ce cateva sute de protestanti au vrut sa blocheze o coloana a republicanilor, care defilau impotriva acestei masuri cu incarcatura simbolica adoptate in timpul conflictului nord-irlandez.

De asemenea, doi trecatori au fost raniti, iar mai multe masini au fost incendiate. Politia a utilizat tunuri cu apa si arme antirevolta incercand sa dispreseze manifestantii.

Opt politisti au fost raniti joi, iar opt persoane, inclusiv una care agita o sabie, au fost arestate in cursul unei manifestatii impotriva internarilor fara proces.

In iulie, o serie de nopti de violente au afectat strazile din Belfast, tot pe fondul unor tensiuni interconfesionale.

Citeste si:
Răsturnare de situație! Afaceristul din Cluj și-ar fi înscenat...
Răsturnare de situație!...

Marsuri protestante sunt organizate anual in Iralanda Nord, in mod traditional, incepand din aprilie si pana in august. Ele ating un punct culminant cu parada de la 12 iulie, care marcheaza victoria in 1690 a regelui protestant William al III-lea de Orania asupra rivalului sau catolic James al II-lea de Anglia, si care se soldeaza anual cu unele confruntari.

Irlanda de Nord, o provincie britanica, s-a confruntat timp de 30 de ani cu violente interconfesionale, soldate cu aproximativ 3.500 de morti. Acordurile de pace semnate in 1998 au condus la o impartire a puterii intre protestanti si catolici, dar continua sa aiba loc violente sporadice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.