Noii lideri de la Beijing sunt pe punctul de a abandona politica copilului unic, in vederea evitarii unei crize a imbatranirii populatiei, intr-un context in care forta de munca se afla intr-un declin accentuat, relateaza The Daily Telegraph.

Potrivit agentiei oficiale de presa Xinhua, Comisia de Planificare Familiala pregateste propuneri de ridicare a interdictiei privind nasterea unui al doilea copil, daca oricare dintre parinti este un copil unic.

Purtatorul de cuvant al agentiei a declarat ca scopul acestor masuri vizeaza "imbunatatirea" politicii privind familia si confirma informatiile scurse catre presa, potrivit carora se pregateste o schimbare majora in acest sens.

Potrivit The Daily Telegraph, se asteapta ca noile norme sa intre in vigoare la inceputul anului viitor si ar putea fi extinse la toate familiile pana in 2015.

Politica copilului unic dateaza, in forma sa originala, din 1971, si a condus pana in prezent la 336 de milioane de avorturi si la 222 de milioane de sterilizari, de multe ori prost executate in regiunile sarace. Populatia Chinei se ridica in prezent la 1,354 miliarde de oameni.

Exista pareri contradictorii privind efectul unei astfel de schimbari. Unii experti sunt de parere ca se va declansa o crestere exponentiala a populatiei.

"Zeci de milioane de oameni fara frati sau surori se pregatesc acum sa aiba proprii copii. Prin urmare, o astfel de schimbare ar putea declansa o crestere demografica", a declarat Jun Ma, de la Deutsche Bank.

Alti sociologi insa nu se grabesc cu estimarile in crestere. Ei atrag atentia ca fertilitatea a scazut dramatic in Japonia, Coreea, Taiwan si Singapore pe masura ce economiile s-au dezvoltat, datorita unei combinatii de factori culturali si economici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.