BBC World Service a difuzat sambata seara un documentar, realizat de Tessa Dunlop, in care arata ca Biserica Ortodoxa Romana "absoarbe" milioane de la stat, desi tara in sine este saraca.

Tessa Dunlop a venit pentru prima oara in Romania acum 20 de ani si este casatorita cu un roman, arata BBC.

„Mergeti prin fiecare orasel sau sat si veti vedea doua sau trei biserici, multe din ele palate opulente, simbol al credintei intr-una din cele mai religioase tari din lume”, se arata in reportajul postului britanic de stiri.

Tessa Dunlop atrage atentia asupra faptului ca Romania este o tara saraca, dar politicienii insista sa menajeze Biserica.

„Romania este una dintre cele mai sarace tari din UE. Salariul mediu este foarte scazut. In ciuda acestui fapt, politicienii romani au continuat sa directioneze sume mari de bani in construirea de noi biserici. Aceasta include si donatia a 11 hectare in centrul Bucurestiului si fonduri pentru construirea noii catedrale", spune Tessa Dunlop.

Nu se stie exact cati bani primeste Biserica Ortodoxa in fiecare an de la stat. Anual, Guvernul roman aloca un milion de euro pentru salariile preotilor, insa Biserica mai primeste milioane de euro si din alte surse, precum autoritatile locale sau diverse companii.

Realizatorii documentarului au apelat la Remus Cernea pentru o explicatie privind "relatia simbiotica" dintre politicieni si liderii religiosi ai comunitatilor. Cernea a declarat ca explicatia se afla in cursele electorale, unde politicienii se bazeaza pe sustinerea preotilor, obitinuta in schimbul favorurilor banesti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.