Iranul a deschis o linie de credit de 3,6 miliarde de dolari la Damasc, pentru nevoile de petrol ale Siriei, afectata de un embargo international, in schimbul dreptului de a investi in aceasta tara, a anuntat marti agentia siriana Sana.

"Un acord a fost semnat (luni) la Teheran (...) de catre bancile centrale iraniana si siriana, prin care i se acorda Siriei o linie de credit in valoare de 3,6 miliarde de dolari", potrivit agentiei de presa oficiale.

Acordul stipuleaza ca Siria va rambursa creditul "prin intermediul unor investitii diverse in Siria", explica Sana fara alte detalii.

Teheranul a deschis deja doua lunii de credit in valoare de patru miliarde de dolari la Damasc, pentru a-si ajuta aliatul strategic sa faca fata embargoului international, a anuntat guvernatorul Bancii centrale a Siriei, Adib Mayale, citat de cotidianul guvernamental Techrine, la 27 mai.

Sanctiuni au fost impuse de Statele Unite, tarile arabe si Uniunea Europeana pentru a pedepsi regimul lui Bashar al-Assad. O miscare de contestare a presedintelui sirian a inceput in martie 2011, dar aceasta s-a transformat treptat intr-un razboi civil soldat cu peste 100.000 de morti, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), scrie MEDIAFAX.

Potrivit expertilor, impactul crizei este enorm asupra economiei. Investitiile, turismul si comertul extern sunt aproape de zero. Productia petroliera, importanta sursa de valuta, a scazut cu 95%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.