Numarul victimelor civile ale conflictului din Afganistan a crescut cu 23 la suta in primul semestru din 2013, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unui raport al misiunii ONU in Afganistan (UNAMA).

"Cresterea numarului de morti si raniti, barbati, femei sau copii, a dus la o crestere de 23 la suta a numarului de victime civile in primele sase luni din 2013, in comparatie cu aceeasi perioada din 2012", anunta raportul.

Conflictul dintre insurgentii talibani, inlaturați de la putere in 2001, si fortele afgane, sustinute de o coalitie internationala, s-a soldat cu 1.319 morti (cu 14 a suta mai mult, in comparatie cu primul semestru din 2012) si 2.533 de raniti (cu 28 la suta mai mult decat in 2012) in randul civililor, in perioada 1 ianuarie-30 iunie 2013. De asemenea, UNAMA a constatat ca sunt vizati "din ce in ce mai multi femei si copii".

"In cursul primelor sase luni din 2013, in urma violentelor au murit 106 femei si au fost ranite 241, ceea ce reprezinta o crestrere de 61 la suta, in comparatie cu prima perioada din 2012", potrivit misiunii ONU. Totodata, au fost ucisi 231 de copii, iar 529 au fost raniti (o crestere de 30 la suta).

Cresterea numarului de victime civile inverseaza tendinta scaderii, inregistrate in 2012, afirma raportul, care regreta ca "Guvernul afgan inca nu a pus in aplicare niste masuri concrete pentru a limita numarul victimelor civile si nu le-a cerut fortelor afgane sa ia toate masurile necesare pentru a (le) proteja". La fel ca in 2012, dispozitivele explozive artizanale stau la originea numarului mare de victime civile.

Aceste bombe, care reprezinta, in afara de atentatele sinucigase, una dintre armele preferate ale rebelilor talibani, au provocat moartea a 443 de persoane si ranirea a 917, in primele sase luni ale anului, ceea ce reprezinta o crestere de 34 la suta fata de primul semestru din 2012.

Misiunea ONU in Afganistan este alarmata, de asemenea, de o "noua tendinta": cresterea numarului de civili ucisi sau raniti in confruntarile tot mai frecvente dintre fortele afgane si insurgenti, care constituie o a doua cauza de a deceselor, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.