Senatul american a aprobat luni nominalizarea lui James Comey la conducerea FBI, politia federala, nominalizare efectuata de catre presedintele Barack Obama.

Comey, un fost oficial in cadrul administratiei Bush, un procuror si un specialist in domeniul securitatii nationale timp de peste 20 de ani, a obtinut 93 de voturi pentru si unul impotriva - din partea senatorului republican Rand Paul.

In cadrul audierii sale in Senat, la inceputul lunii, James Comey a declarat ca simularea inecului, o tehnica de interogare "in forta" practicata asupra unor detinuti in timpul presedintiei lui George W. Bush, este asimilabila "torturii". El a povestit, cu aceeasi ocazie, despre opozitia sa fara succes fata de metode utilizate in secret de catre CIA la vremea respectiva.

Comey a amenintat cu demisia in 2004, cu scopul de a obliga Casa Alba sa modifice unul dintre programele secrete de supraveghere ale NSA, creat dupa 11 septembrie, aproband, totusi, cea mai mare parte a acestuia. Pana la urma el a parasit administratia in 2005, alaturandu-se gigantului in domeniul Apararii Lockheed Martin.

James Comey il inlocuieste pe Robert Mueller, care a preluat conducerea politiei federale chiar inainte de atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, scrie MEDIAFAX.

Mandatul lui Mueller a fost dominat de probleme legate de terorism, iar Comey si-l incepe pe al sau in contextul in care FBI se afla in centrul unor critici la adresa Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA) din cauza unor vaste programe secrete de supraveghere a comunicatiilor la nivel mondial, dezvaluite de catre Edward Snowden.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.