Premierul bulgar Plamen Oresarski si-a intrerupt tacerea joi, dupa blocarea Parlamentului in noaptea de marti spre miercuri, si i-a indemnat pe manifestanti sa evite orice act de violenta.

"Indemn cetatenii care protesteaza in numele valorilor democratice sa nu mai permita provocari si sa distinga libertatea (...) si tentativele de incalcare a ordinii publice", a explicat seful Guvernului bulgar, citat intr-o declaratie difuzata joi de serviciul sau de presa.

O miscare de protest agita Bulgaria incepand din 14 iunie, dupa nominalizarea lui Delian Peevski, un patron de presa si deputat controversat al partidului minoritatii turce (MDL), la conducerea Agentiei Nationale pentru Securitate (DANS).

Manifestantii, care defileaza in fiecare zi impotriva "oligarhiei", cer inca de la inceputul manifestatiilor demisia Guvernului condus de Plamen Oresarski. Deputatii conservatori din cadrul GERB, care boicotau Parlamentul de peste o luna, au revenit joi pentru prima data in Legislativ, unde au criticat un proiect de revizuire a bugetului, scrie MEDIAFAX.

GERB dispune de cel mai mare grup parlamentar dupa alegerile din 12 mai, dar nu a reusit sa gaseasca aliati pentru a forma un guvern.

Marti seara, aproximativ 30 de deputati si trei ministri au ramas blocati timp de noua ore in Parlament. O prima incercare de evacuare cu ajutorul unui autobuz al politiei a esuat, provocand confruntari, care s-au soldat cu aproximativ 20 de raniti, inclusiv cinci politisti.

Fostul premier conservator Boiko Borisov, care a demisionat in februarie in timpul unor manifestatii impotriva saraciei, insista pentru organizarea unor noi alegeri anticipate.

"Ati insangerat protestele (...), ati divizat natiunea. Alegerile anticipate sunt singura solutie", a declarat el.

Premierul a facut apel joi la "un consens pentru depasirea crizei". Trecerea de la o actiune pasnica la acte de vandalism, cu baricade, confruntari fizice si provocari cu fortele de ordine, simbolizeaza, in opinia sa, o "criza a valorilor in randul societatii".

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

"Guvernul are un plan de masuri imediate de stabilizare pentru a ameliora situatia sociala a cetatenilor si mediului de afaceri", a amintit el.

Cu scopul de a calma situatia, Parchetul si Ministerul de Interne s-au angajat sa efectueze anchete cu privire la responsabilitatea politiei in confruntarile din fata Parlamentului. Mai multe organizatii nonguvernamentale (ONG-uri), intre care Human Rights Watch si Comitetul Helsinki din Bulgaria, au condamnat atitudinea violenta a politistilor fata de manifestanti si jurnalisti si au solicitat efectuarea unei anchete.

Atitudinea premierului bulgar, care manifesta retinere in legatura cu comentarea aspectelor politice ale tarii, este criticata cu putere. "In acest moment critic, Plamen Oresarski nu are nimic de spus si nu are nimic de facut", a reprosat politologul Ivan Kratev, joi, in cotidianul bulgar Trud.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

"Exista o criza totala de incredere in clasa politica si institutiile statului. Marea intrebare nu este daca vor avea loc alegeri anticipate, ci cand", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.