Comisia Europeana a prezentat, miercuri, o serie de masuri destinate ameliorarii eficientei apararii europene, consolidand cooperarea intre statele membre UE, dar si capacitatile comune.

Aceasta comunicare, stabilita la cererea statelor in perspectiva summitului european din decembrie, care ar urma sa dea un nou impuls Europei apararii, afecteaza politica industriala, piata interna si cercetarea, in special.

Presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, a insistat asupra faptului ca Bruxelles-ul nu are "competente militare" si nu vrea "sa aiba". El le-a cerut, de asemenea, statelor membre sa progreseze catre o aparare comuna, "respectand angajamentele" fata de NATO.

Barroso, caruia i se atribuie ambitia de a conduce Alianta Nord-Atlantica dupa cel de-al doilea mandat la presedintia CE, a asigurat ca aceste declaratii nu au "nimic de-a face" cu viitorul sau. "Orice legatura intre aceasta comunicare si ceea ce as putea sau nu sa fac in viitor este pura speculatie", a insistat el, in cadrul unei conferinte de presa.

El a subliniat ca industria europeana a apararii angajeaza direct aproximativ 400.000 de persoane, avand o cifra de afaceri de aproximativ 96 de miliarde de euro in 2012.

Dar sectorul sufera de constrangeri bugetare, cu bugete nationale in scadere in toate tarile. Europa nu mai consacra decat 1,6 la suta din PIB apararii, fata de 5 la suta Statele Unite. In 2011, cheltuielile militare au scazut in UE la aproximativ 180 de miliarde de euro fata de peste 200 de miliarde in urma cu cinci ani.

Acesta sufera, de asemenea, de o mare fragmentare, care conduce la dubluri. Astfel, Comisia subliniaza ca Europa dispune de 16 tipuri de fregate fata de doar una in Statele Unite, scrie MEDIAFAX.

Bruxelles-ul apreciaza, de asemenea, ca trebuie actionat pentru mentinerea capacitatilor industriale si tehnologice europene. Comisia vrea ameliorarea functionarii pietei interne a apararii permitand o mai mare deschidere a pietelor publice si luptand impotriva distorsiunilor pietei.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.