Cel putin 77 de persoane au murit si alte 143 au fost ranite in accidentul de tren produs miercuri seara in Santiago de Compostela, in nord-vestul Spaniei, potrivit unui nou bilant provizoriu anuntat joi dimineata de tribunalul regional din Galicia.

Echipele de salvare au recuperat 73 de cadavre de la fata locului, in timp ce patru persoane au murit la spital, a declarat pentru AFP o purtatoare de cuvant a tribunalului.

Mai multi martori oculari au povestit ca au auzit zgomotul surd al unei explozii. "Eram acasa si am auzit ceva ca un tunet, foarte puternic, am vazut mult fum", a declarat Maria Teresa Ramos, o femeie in varsta de 62 de ani, care locuieste la cativa metri de locul accidentului si care, din gradina sa vede o macara gigantica ce se pregateste sa ridice vagoanele rasturnate.

"Era un dezastru. Oamenii strigau. Toata lume a plecat sa caute paturi si prosoape ca sa ajute ranitii. Nimeni nu a vazut asa ceva vreodata aici".

Accidentul, una dintre cele mai grave tragedii feroviare din istoria Spaniei, s-a produs la ora 20.42 (21.42 ora Romaniei), pe un tronson de cale ferata de mare viteza, intr-un viraj foarte strans, la aproximativ patru kilometri de gara Santiago de Compostela, oras de pelerinaj mondial celebru. Mai multe vagoane au iesit de pe sine, intrand unele in altele.

Dintre cele 222 de persoane aflate la bordul trenului, 77 au murit, a anuntat in cursul noptii tribunalul regional din Galicia, precizand ca bilantul este in continuare provizoriu. Alte 143 de persoane au fost ranite.

"Am auzit ceva ca un tunet. Era ca si cum ar fi fost un cutremur de pamant", a povestit pentru AFP un martor ocular, in varsta de 39 de ani, Francisco Otero, care se afla in casa parintilor sai, in apropierea caii ferate.

"Am ajuns dupa un minut. Primul lucru pe care l-am vazut a fost cadavrul unei femei. Aceasta m-a impresionat. Nu am vazut niciodata in viata mea un cadavru", a adaugat el, contactat prin telefon. "Dar mai ales, ce m-a impresionat cel mai mult, a fost linistea imensa. Era un pic de fum si un mic incendiu", a povestit el, potrivit MEDIAFAX.

"Totul era ireal. Erau vecini care se apropiau, incercau sa scoata oamenii blocati in vagoane", a adaugat el.

Citeste si:
Spania preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, de la 1 iulie
Spania preia preşedinţia...

Patru vagoane erau rasturnate pe calea ferata, dintre care unul complet dezintegrat, incastrat in altul, in timp ce fumul si flacarile se ridicau deasupra. Un altul a fost proiectat in aer, pana pe un teren de deasupra caii ferate. Mai multe cadavre zaceau pe jos, acoperite cu paturi.

"Se pare ca intr-u viraj trenul a inceput sa deraieze, ne-am rasucit de mai multe ori si mai multe vagoane au intrat unele in altele", a povestit un pasager, citat de postul de radio Cadena Ser.

In timp ce cauzele accidentului nu sunt cunoscute oficial, presa invoca viteza excesiva pe un tronson unde limita era de 80 de kilometri pe ora. Trenul venea de la Madrid si se indrepta spre El Ferrol, pe coasta Atlanticului, si circula pe un tronson de cale ferata de mare viteza dat in folosinta in decembrie 2011. Acesta transporta 218 pasageri si patru angajati ai companiei feroviare Renfe.

Citeste si:
Atac armat la o universitate din centrul orașului Praga. 15...
Atac armat la o universitate...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.