Guvernul francez va sesiza justitia pentru "apologia crimei impotriva umanitatii", in urma unor afirmatii ale unui deputat despre nomazi, care a spus ca "Hitler nu a putut omori destui".

Declaratiile deputatului Gilles Bourdouleix sunt "inadmisibile", a apreciat marti ministrul de Interne Manuel Valls, adaugand ca este necesar ca acesta sa fie "santionat foarte dur de catre justitie".

La solicitarea sa, justitia va fi sesizata pentru "apologia crimei impotriva umanitatii".

Gilles Bourdouleix, un deputat si primar din cadrul UDI (centru-dreapta) la Cholet, o comuna situata in vestul Frantei, unde nomazi s-au instalat in mod ilegal duminica, pe un teren privat, a provocat reactii puternice dupa publicarea de catre ziarul Le Courrier de l'Ouest a acestor declaratii cu privire la nomazi.

Pe site-ul publicatiei, deputatul-primar poate fi auzit afirmand, intr-o harmalaie de voci, ca "legea se aplica". Ulterior, mai incet, in timp ce, potrivit ziarului, nomazii carora li se adresa au plecat, el a adaugat: "Ca si cum Hitler nu a putut omori destui". Ziarul precizeaza ca, in acel moment, Bourdouleix a fost "asaltat de saluturi naziste" si i s-au adresat "acuzatii de rasism". Luni dupa-amiaza, nomazii au parasit singuri locul respectiv.

Afirmatiile deputatului-primar au antrenat numeroase reactii de indignare, inclusiv din partea presedintelui Adunarii Nationale, socialistul Claude Bartolone, care a condamnat aceste "cuvinte abjecte". Secretarul general al UDI Jean-Christophe Lagarde a apreciat ca este necesara excluderea acestui ales din partid, un proces care urmeaza sa fie declansat miercuri.

Contactat de AFP, dupa difuzarea inregistrarii, deputatul-primar a negat ca a facut afirmatiile raportate de ziar, denuntand o "manipulare".

O serie de asociatii, inclusiv Liga pentru Drepturile Omului, analiza o actiune in justitie impotriva alesului. O lege care obliga comunele cu peste 5.000 de locuitori sa amenajeze terenuri pentru cei aproximativ 400.000 de "nomazi" (artisti ambulanti, muncitori sezonieri, etc.), in 95% din cazuri francezi, este defectuos aplicata in Franta, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost exclus din PSD. Ce acuzații grave i...
Deputatul Aurel Bălășoiu a...

Inaintea alegerilor municipale din martie 2014, in cadrul carora este asteptat un avans al extremei drepte, aceasta problema este considerata sensibila la nivelul mai multor comune. Primarul din Nisa (sud-est) Christian Estrosi (UMP, dreapta) i-a catalogat drept "infractori" pe nomazi si a promis sa-i "tabaceasca", laudandu-se ca are un "ghid" in acest sens.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.