Liderul opozitiei ruse Aleksei Navalnii, care candideaza pentru postul de primar al Moscovei, a cerut ajutorul in "batalia" pentru acest scrutin, in primul interviu pe care l-a dat in capitala, dupa ce a fost eliberat dintr-o inchisoare din provincie.

"Cartierul nostru general creste, avem mai multi voluntari iar eu indemn pe toata lumea sa vina si sa ne ajute sa participam la politica reala, la o batalie reala pentru voturile oamenilor in alegeri", a declarat Navalnii sambata seara pentru postul independent rus Dojd.

Aleksei Navalnii s-a intors sambata in mod triumfal la Moscova, salutat de sute de sustinatori, dupa ce a petrecut 23 de ore intr-o inchisoare la Kirov, un oras situat la aproximativ 900 de kilometri est de capitala, unde a fost judecat pentru deturnare de fonduri si condamnat, joi, la cinci ani de inchisoare, scrie MEDIAFAX.

Arestat dupa citirea sentintei, Navalnii, care a denuntat acest proces ca politic, vizand sa il reduca la tacere, a fost eliberat rapid, in asteptarea examinarii unui apel. Un orator abil impotriva presedintelui rus Vladimir Putin, el a subliniat ca nu ii este teama de o noua arestare.

"Daca iti este frica de lup, nu mergi in padure", a declarat opozantul, care urmeaza sa il infrunte, in scrutinul de la 8 septembrie, pe primarul Serghei Sobianin, un apropiat al lui Putin numit in aceasta functie prin decret, in 2010.

"As putea sa fiu arestat inaintea alegerilor, dupa alegeri... Dar daca te gandesti mereu la acest lucru, nu poti realiza nimic", a adaugat el.

Aleksei Navalnii, in varsta de 37 de ani, principalul opozant al presedintelui rus Vladimir Putin in cursul unor manifestatii in 2011-2012, a fost acuzat ca a organizat, in 2009, deturnarea sumei de aproximativ 16 milioane de ruble (aproximativ 400.000 de euro) in detrimentul unei exploatatii forestiere publice, Kirovles, in perioada in care era consultant al guvernatorului liberal al regiunii.

Anuntarea condamnarii sale a provocat joi manifestatii de protest la care au participat mii de persoane, la Moscova si Sankt Petersburg.

Citeste si:
Alegeri SUA: Joe Biden, pregătit să lucreze cu opoziția republicană
Alegeri SUA: Joe Biden,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.