Secretarul de Stat american John Kerry a anuntat vineri un acord in vederea reluarii negocierilor de pace intre israelieni si palestinieni, adaugand ca negociatori din ambele tabere vor participa saptamana viitoare la o reuniune la Washington.

"Am placerea sa anunt ca am ajuns la un acord care stabileste o baza pentru o reluare a negocierilor asupra statutului final intre israelieni si palestinieni", le-a spus Kerry unor jurnalisti in capitala iordaniana.

Potrivit MEDIAFAX, un oficial din cadrul Departamentului de Stat a anuntat ca acestia "au ajuns la un acord asupra elementelor de baza care vor permite inceperea unor negocieri directe".

Kerry, care isi incheia a sasea misiune in regiune, a declarat ca "daca totul decurge asa cum s-a prevazut, (negociatorul palestinian) Saeb Erakat si (negociatorii israelieni) Tzipi Livni si Isaac Molho mi se vor alatura, la Washington, pentru a incepe primele negocieri in cursul saptamanii viitoare, iar un nou anunt va fi facut atunci de toti".

El a salutat "curajul" presedintelui palestinian Mahmoud Abbas si al premierului israelian Benjamin Netanyahu.

"Nimeni nu crede ca divergente vechi intre cele doua parti vor fi solutionate de pe o zi pe alta sau sterse. Suntem constienti ca, in fata provocarilor, va fi necesar sa se faca alegeri dificile, in zilele urmatoare", a subliniat el.

Kerry s-a declarat "totodata plin de speranta, in prezsent (...), din cauza lidershipului curajos al presedintelui Abbas si premierului Netanyahu. Amandoi au ales optiuni dificile si amandoi au jucat un rol-cheie in acest sens".

Secretarul de Stat a declarat, de asemenea, ca "cea mai buna modalitate de a oferi o sansa acestor negocieri este ca ele sa ramana private".

Kerry venea de la Ramallah (Cisiordania), unde s-a intalnit din nou, in ultimul moment, cu presedintele Abbas si Erakat. Anterior, el a vorbit timp de patru ore la telefon, consultandu-se cu lideri israeliani si palestinieni, potrivit unor surse diploamtice americane.

Citeste si:
Negocierile pentru eliberarea prizonierilor din Gaza au eșuat
Negocierile pentru eliberarea...

El a decis aceasta reuniune cu Abbas, cu care s-a intalnit marti si miercuri la Amman, in urma unor dicutii cu Saeb Erakat in capitala iordaniana vineri dimineata.

Erakat tocmai il informase "cu privire la pozitia care s-a degajat ieri (joi) seara in urma unor reuniuni ale conducerii palestiniene", a declarat un oficial palestinian sub protectia anonimatului, citand "o referire clara la frontierele din 1967, oprirea colonizarii si clarificari asupra problemei eliberarii detinutilor".

Adjunctul ministrului israelian de Externe Zeev Elkin a respins aceste revendicari, afirmand ca "prejudicierea concesiilor pentru care este pregatit Israelul chiar inaintea deschiderii negocierilor cu palestinienii nu va fi niciodata incoronata de succes".

"Inclusiv cei care sustin o solutie cu doua state este necesar sa admita ca recunoasterea frontierelor din 1967 are ceva sinucigas", a declarat el, referindu-se la frontiera de dinainte de inceperea ocuparii israeliene.

Citeste si:
Zelenski: „Suntem pregătiţi pentru o pace corectă şi justă”
Zelenski: „Suntem pregătiţi...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.