Depistarea in Panama a unei nave nord-coreene care transporta arme cubaneze evidentiaza schimburile la care regimul de la Phenian recurge de cateva decenii cu tarile din Miscarea de Nealiniere pentru a evita embargoul international.

Regimul de la Phenian sustine ca armele nedeclarate sunt invechite si urmau sa fie returnate in Cuba dupa modernizare, tranzactia efectuandu-se in baza unui "contract legal".

Insa analistii afirma ca acest caz releva schimburile practicate de regimul nord-coreean pentru a evita sanctiunile impuse de Natiunile Unite.

Hugh Griffiths, expert la Institutul de Pace de la Stockholm, apreciaza ca Phenianul cumpara armament vechi de fabricatie sovietica si chineza pe care il modernizeaza in schimbul banilor sau alimentelor, scrie MEDIAFAX.

La bordul navei-cargo oprite in Panama au fost gasite arme, dar si 220 de tone de zahar. "Cea mai mare parte a acestor tranzactii scapa verificarilor. Atentia este fixata pe capacitatile balistice si nucleare ale Phenianului, insa sunt ignorate armele conventionale cu un grup mic de tari", explica expertul, mentionand state precum Myanmar, Eritreea sau Yemen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.