Marea Britanie vinde echipamente militare practic tuturor tarilor care se afla pe propria lista cu regimuri sensibile, inclusiv Siriei si Iranului, a tras alarma o Comisie parlamentara.

Guvernul britanic a eliberat sau prelungit aproximativ 3.000 de licente de export in valoare totala de 12,3 miliarde de lire sterline (14,1 miliarde de euro), "o suma uriasa", potrivit fostului ministru al Apararii John Stanley, presedintele Comisiei, care a afirmat ca a crezut ca "cineva a adaugat niste zerouri".

Dintre cele 27 de tari considerate sensibile in privinta drepturilor omului care figureaza pe lista Guvernului britanic, doar doua - Coreea de Nord si Sudanul de Sud - nu au contracte cu Marea Britanie, scrie mediafax.

Iranul a semnat 62 de contracte, in principal pentru material criptografic, iar Rusia a contractat 27 de licente pentru echipament biotehnologic, pusti cu luneta, armament cu laser si avioane fara pilot. Aceste doua tari furnizeaza arme regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad.

Guvernul britanic a prelungit trei licente acordate Siriei pentru vehicule de teren si piese de sonare, in contextul in care acelasi Executiv a anuntat marti o viitoare livrare de material de protectie impotriva armelor chimice opozitiei siriene.

Guvernul ofera asigurari ca cele aproximativ 3.000 de licente nu vizeaza echipament "de natura sa fie utilizat in vederea facilitarii reprimarii interne" sau "sa provoace ori prelungeasca conflicte regionale sau internationale".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.