Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat duminica, la un post american de televiziune, ca Israelul ar putea interveni militar inaintea Statelor Unite impotriva programului nuclear iranian, calificandu-l pe noul presedinte Hassan Rohani drept un "lup deghizat in oaie".

"Suntem mai aproape (de Iran) decat Statele Unite. Suntem mai vulnerabili. Deci, va fi necesar sa abordam aceasta intrebare, si anume cum sa oprim Iranul, poate chiar inaintea Statelor Unite", a avertizat Netanyahu intr-un interviu pentru postul CBS.

"In Iran exista un nou presedinte. El il critica pe predecesorul sau pentru ca a fost un lup deghizat in lup. Strategia sa este sa fie un lup deghizat in oaie, si anume sa zambeasca in timp ce fabrica bomba" atomica, a apreciat el.

"Ei se apropie de linia rosie. Nu au depasit-o inca", a declarat din nou premierul israelian, referindu-se la pragul incepand de la care Iranul va fi, in opinia sa, capabil sa fabrice prima sa arma nucleara. "Este necesar sa li se spuna, fara vreo ambiguitate, ca acest lucru nu va fi permis", a continuat el.

In opinia premierului israelian, Iranul dispune de aproximativ 190 de kilograme de uraniu imbogatit la un nivel de 20% din cele 250 de kilograme necesare in vederea fabricarii unei bombe atomice, scrie MEDIAFAX.

Hassan Rohani, un lider religios moderat, a fost ales pe 14 iunie la conducerea Iranului si ii va succeda lui Mahmoud Ahmadinejad pe 3 august.

Un oficial israelian a avetizat, in acelasi timp, ca Iranul ar putea sa incerce sa prezinte o oferta marilor puteri, cu care urmeaza sa se intalneasca marti pe tema programului sau nuclear controversat.

Teheranul ar putea sa propuna "o oprire temporara" a imbogatirii uraniului sau chiar "o conversie posibila la un nivel inferior a unei parti a uraniului imbogatit la nivelul de 20%", cu scopul de a obtine o "anulare partiala a sanctiunilor" internationale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.