Caldura inabusitoare instalata din data de 6 iulie intr-o mare parte a Japoniei s-a soldat, deja, cu moartea a aproximativ 12 persoane doar la Tokyo si cu internarea a mii de persoane in spital, potrivit informatiilor aparute in presa.

Temperatura depaseste 35 de grade la umbra in numeroase locuri din estul, centrul si vestul arhipelagului.

Peste o mie de persoane sunt spitalizate in fiecare zi pentru cateva ore din cauza caniculei, uneori grupuri intregi de elevi sau, cel mai adesea, persoane in varsta.

Majoritatea victimelor decedate sunt trecute de varsta de 65 de ani, fiind gasite fara suflare in propriile gradini, inclusiv in sere, sau inchise in casa.

Autoritatile recomanda economisirea electricitatii, din cauza unui deficit de productie legat de absenta reactoarelor nucleare, dar invita, totusi, sa se utilizeze in mod rational aparatele de aer conditionat personale prezente in majoritatea caselor si fara de care temperatura din case poate deveni insuportabila, scrie MEDIAFAX.

Voluntari merg uneori in vizita la persoane in varsta pentru a le incuraja sa bea apa cu regularitate si sa-si regleze corect aparatele de aer conditionat, dar aceste actiuni nu sunt suficiente, la fel ca si indemnurile la precautie transmise de presa.

In acest an, sezonul ploios nu a fost intens si s-a terminat prea devreme in estul Japoniei, fiind urmat imediat de zile toride. Temperatura coboara abia in timpul noptii, dar se mentine, in general, intre 27 si 30 de grade Celsius. Canicula accentuata ii determina pe consumatorii niponi sa-si cumpere mici fulare cu efect racoritor si alte accesorii disponibile in farmacii, supermarketuri si la alti comercianti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.