Potrivit mai multor ziare japoneze, primul numar al publicatiei Yamaguchi-gumi Shinpo - Gazeta clanului Yamaguchi, unul dintre cele mai puternice si importante din Japonia - a fost lansat de curand.

Yakuza, sindicatul crimei organizate din Japonia, si-a lansat propria publicatie, care include si o rubrica dedicata poeziei, informeaza AFP.

In mod previzibil, publicatia nu se gaseste la chioscurile de ziare obisnuite, insa cei circa 28.000 de membri ai clanului au primit acest prim numar, de opt pagini, al carui editorial este scris de seful gruparii, Kenichi Shinoda, cu scopul de a ridica moralul "trupelor" sale, transmite MEDIAFAX.

Potrivit cotidianului Sankei Shimbun, care a reusit sa faca rost de publicatie, Kenichi Shinoda le reaminteste in editorialul sau tinerelor generatii yakuza valorile si disciplina care au facut ca sindicatul crimei organizate din Japonia sa creasca in importanta in decursul deceniilor. El le spune acestora ca yakuza trece prin "timpuri grele" si ca nu trebuie sa se culce pe lauri daca vor sa-si dezvolte afacerile si sa obtina venituri.

Publicatia contine si rubrici mai "lejere": o pagina cu jocuri (Go, Shogi), o cronica literara cu haiku (poeme traditionale japoneze) si o pagina de stiri mondene, unde cititorii pot vedea toate detaliile despre cele mai recente partide de pescuit ale sefilor clanului.

Ca si mafia italiana si triadele din China, membrii yakuza au afaceri in domenii diverse, de la jocuri ilegale la trafic de droguri si prostitutie, activitati bancare si imobiliare. Organizatiile care fac parte din yakuza nu sunt oficial ilegale, iar activitatile lor au fost mult timp tolerate de autoritati, insa legile anti-mafia au devenit din ce in ce mai dure in ultimii ani. Numarul membrilor yakuza a scazut in ultimii ani, cu circa 7.000 anual, insa cifra lor totala ajunge la peste 63.000 in arhipelag, potrivit cifrelor furnizate de politia nationala.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Clanul Yamaguchi a pierdut, de exemplu, 3.300 de membri in 2012, insa reprezinta inca 40% din crima organizata din Japonia, potrivit politiei nipone.

Potrivit presei japoneze, al doilea numar al publicatiei Yamaguchi-gumi Shinpo ar trebui sa apara in cateva luni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.