Compania care administreaza centrala nucleara de la Fukushima a anuntat marti ca a constatat o crestere de 90 de ori in ultimele trei zile a nivelului de cesiu radioactiv in apa dintr-un put sapat intre reactoare si mare.

Aceasta noua descoperire nefericita genereaza noi semne de intrebare privind propagarea apei subterane contaminate.

Potrivit prelevarilor efectuate la 8 iulie, apa subterana dintr-un punct situat la aproximativ 25 de metri de mare continea 9.000 de becquerel de cesiu 135 pe litru si 18.000 de becquerel de cesiu 137, fata de 99 de becquerel pe litru si, respectiv, 210 becquerel pe litru cu trei zile inainte. Astfel, cantitatea a crescut de 91 de ori in primul caz si de 86 de ori in cel de-al doilea.

"Nu putem spune pentru moment daca apa contaminata se scurge sau nu in mare", a declarat Tepco.

Grupul promite totusi sa consolideze controalele si sa ia masuri pentru a impiedica o contaminare mai mare a Oceanului Pacific vecin.

La 5 iulie, Tepco anuntase deja ca a descoperit in acelasi loc un nivel foarte ridicat de elemente radioactive, respectiv o cantitate de strontiu 90 si alte elemente care produc raze beta, de 900.000 de becquerel pe litru. La 8 iulie, nivelul acestor substante era aproape identic, de 890.000 becquerel pe litru, adica de mii de ori mai mult decat plafonul maxim admis pentru apa de mare, scrie MEDIAFAX.

Tepco a explicat ca punctul in care s-a facut prelevarea este situat acolo unde trece o teava si unde s-a deversat o mare cantitate de apa contaminata dupa catastrofa atomica, respectiv in aprilie 2011. Aceasta nu explica totusi cresterea brusca a cantitatii de cesiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.