Iranul importa, profitand de lacune legislative, din tari europene, inclusiv din Franta si Germania, minereu de aluminiu necesar fabricarii de componente blindate si rachete.

Tarile occidentale au impus o serie de sanctiuni Iranului, pe fondul suspiciunilor referitoare la caracterul militar al programului nuclear iranian. Insa embargoul Uniunii Europene excepteaza minereul de aluminiu, in contextul in care Statele Unite aveau aceleasi lacune legislative pe care le-au remediat. "De la 1 iulie, noile sanctiuni americane includ si restrictii privind exporturile de minereu de aluminiu", a declarat Mark Dubowitz, un consilier al presedintelui SUA, Barack Obama, scrie MEDIAFAX.

In acest context, date oficiale furnizate de Sistemul de informare privind comertul global (GTIS) arata ca, in intervalul ianuarie 2012 - martie 2013, Iranul a importat aproximativ 4.000 de tone de minereu de aluminiu, in special din Germania si Franta, dar si din Slovenia, Italia, Ungaria si Belgia.

"Iranul are capacitatea de a folosi aluminiul pentru fabricarea de rachete si pentru componente blindate", avertizeaza Mark Gorwitz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.