Focuri de artificii au luminat cerul la Zagreb, in timp ce zeci de mii de croati din toata tara aclamau, luni la ora locala 00.00 (01.00 ora Romaniei), aderarea tarii lor la Uniunea Europeana, la 22 de ani de la proclamarea independentei fata de fosta Iugoslavie.

"Bun venit in Uniunea Europeana", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in fata multimii reunite la Zagreb, cu putin timp inainte de intonarea imnului UE, "Oda bucuriei" de Beethoven, care a consacrat intrarea Croatiei in blocul comunitar.

"Este o noapte istorica. Ati redat Croatiei locul sau in inima Europei", a declarat el.

In discursul sau, presedintele croat Ivo Josipovici si-a invitat compatriotii sa fie optimisti.

"Sa nu lasam norul crizei economice sa ne umbreasca optimismul. Criza este o provocare, o invitatie de a face ca maine sa fie o zi mai buna decat astazi", a declarat el, potrivit MEDIAFAX.

Pe cele trei scene ridicate in piata centrala din Zagreb, peste 700 de artisti, cantareti, muzicieni si dansatori au facut spectacol in fata unei multimi incantate. Festivitati similare au avut loc in orasele Split si Dubrovnik, precum si in Varazdin si Riejka.

La miezul noptii, panoul de semnalizare cu inscriptia "vama" a fost retras in mod simbolic de la punctul de frontiera cu Slovenia, singura republica fosta iugoslava care era membra UE (2004). In acelasi timp, un panou cu sigla UE a fost instalat la frontiera cu Serbia, tara careia Bruxelles-ul i-a dat vineri unda verde pentru deschiderea negocierilor de aderare.

Presedintii tuturor tarilor din Balcani s-au intalnit la Zagreb. Aproximativ 100 de reprezentanti internationali au asistat la sarbatoarea aderarii.

Zeci de mii de persoane au aclamat luni, la ora locala 0.00 (1.00, ora Romaniei), aderarea la Uniunea Europeana (UE) a tarii lor, dupa 22 de ani de la proclamarea independentei fata de fosta Iugoslavie.

"Bine ati venit in Uniunea Europeana", a spus presedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso multimii reunite la Zagreb, cu putin timp inainte ca "Oda bucuriei" a lui Beethoven - imnul UE - sa consacre integrarea Croatiei ca al 28-lea stat membru al blocului european.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.