Manila a apreciat ca o prezenta militara si paramilitara chineza in Marea Chinei de Sud reprezinta o amenintare la adresa pacii in regiune, se arata intr-un comunicat emis duminica de Ministerul filipinez de Externe.

Ministrul filipinez de Externe Albert Del Rosario a facut aceste declaratii, citat intr-un comunicat difuzat in cursul unui forum la care iau parte, la Brunei, in perioada 30 iunie-2 iulie, cele zece tari membre ale Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) si China.

"Domnul Del Rosario si-a exprimat astazi (duminica) ingrijorarea fata de militarizarea tot mai puternica in Marea Chinei de Sud", se arata in comunicat, care evoca o "prezenta masiva a unor nave militare si paramilitare chineze" in zona economica exclusiva a Filipinelor, in jurul a doua recife, Scarborough Shoal si Second Thomas Shoal

Seful diplomatiei filipineze apreciaza ca aceasta prezenta militara chineza "ameninta eforturile de mentinere a pacii maritime si stabilitatii in regiune". Chinezii incalca, pe de alta parte, un pact incheiat in 2002, prin care tari riverane la mare s-au angajat sa nu adopte masuri susceptibile sa sporeasca tensiuni, subliniaza ministrul, scrie MEDIAFAX.

In acest pact de buna purtare semnat de statele din ASEAN si China, aceste tari se angajeaza totodata sa isi solutioneze diferendele "fara sa recurga la amenintare sau la utilizarea fortei".

"Ne reiteram angajamentul in vederea unei solutionari pasnice si conforme regulilor dreptului international", a adaugat Del Rosario.

Filipinele au sesizat, la inceputul lui ianuarie, un tribunal ONU de arbitraj asupra contenciosului care le opune Chinei cu privire la suveranitatea insulelor din Marea Chinei de Sud, o initiativa pe care Beijingul a condamnat-o.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.