Premierul israelian Benjamin Netanyahu si secretarul de Stat John Kerry au avut o reuniune-maraton, joi seara, la Ierusalim, unde au discutat despre procesul de pace din Orientul Mijlociu, un proces pe care seful diplomatiei americane incearca sa-l relanseze cu perseverenta.

Seful Guvernului israelian si John Kerry au discutat cu usile inchise timp de aproape patru ore, in cea mai mare parte a timpului intre patru ochi, in cadrul unui "dineu de lucru" intr-un mare hotel din Ierusalimul de Vest.

"Ei au avut o conversatie productiva, aprofundata si exhaustiva privind importanta avansarii procesului de pace", a comentat un oficial american, adaugand ca John Kerry a "reiterat angajamentul sau ferm si hotarat sa lucreze cu toate partile in favoarea a doua state (israelian si palestinian) care sa traiasca alaturi in pace si securitate".

Kerry efectueaza a cincea deplasare in regiune de la preluarea functiilor in februarie, cu scopul de a incerca sa-i aduca pe israelieni si palestinieni la masa de negocieri, parasita de aproape trei ani.

Cei doi politicieni urmeaza sa se revada vineri dupa-amiaza, la Ierusalim, dupa care seful diplomatiei americane va avea o intrevedere cu presedintele palestinian Mahmoud Abbas, la Amman. Kerry a avut consultari, joi, cu regele Iordaniei Abdullah al II-lea cu privire la procesul de pace si criza siriana. Netanyahu a reafirmat anterior importanta securitatii Israelului, fiind totodata pregatit, potrivit anturajului sau, sa evacueze coloniile din Cisiordania, scrie MEDIAFAX.

"Pacea nu se fondeaza pe bune intentii sau pe legitimitate (existenta Israelului), asa cum cred unii. Ea se fondeaza intrinsec pe capacitatea noastra de a ne apara", a pledat Netanyahu.

"Fara securitate, fara armata (...) noi nu vom putea apara pacea. (....) Securitatea este o conditie fundamentala pentru a realiza pacea si a o mentine", a insistat el. Necesitatea de a asigura securitatea Israelului in cadrul unui acord de pace, laitmotiv al lui Netanyahu, a fost contrabalansata, totusi, de declaratii ale anturajului sau privind deschiderea sa la concesiii pentru a o realiza.

"Premierul Netanyahu stie ca va trebui sa faca o evacuare dureroasa a coloniilor care nu se afla in apropierea marilor blocuri de colonii, ca va trebui sa faca schimburi de teritorii", a declarat ministrul pentru Stiinte si Tehnologii, Yaacov Peri, din partidul centrist Yesh Atid.

Citeste si:
Klaus Iohannis, la al patrulea Summit al Consiliului Europei,...
Klaus Iohannis, la al...

In acelasi registru, un alt membru de "prim plan" al Guvernului, citat sub acoperirea anonimatului de cotidianul Haaretz, a declarat ca Netanyahu este convins ca "pentru un acord de pace, va fi necesar sa se retraga in proportie de 90% din Cisiordania si sa evacueze cateva colonii".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.