Aproximativ 300 de minori au fost retinuti de politie, iar unul a fost ranit de un glont in timpul protestelor legate de parcul Gezi, din Turcia, din perioada 28 mai - 25 iunie, potrivit informatiilor oferite de asociatia Gündem Çocuk, relateaza cotidianul Hurriyet.

Potrivit asociatiei, cel putin 294 de copii au fost retinuti de politie in timpul protestelor, dintre care 78 la Ankara, 35 la Istanbul, 130 la Adana, 34 la Izmir, doi la Kayseri si 15 in Mersin. In plus, afirma aceasta, au fost cazuri in care copiii au fost expusi gazelor iritante, apei sub presiune, bombelor asurzitoare, iar unii dintre ei au fost batuti cu bastoanele. Unii dintre ei au fost retinuti fara a fi inregistrati si au fost incatusati.

Potrivit acelorasi informatii, unii dintre copii au fost retinuti in baza luptei impotriva terorismului. In mod remarcabil, raportul sugereaza si existenta unui caz in care un minor a fost ranit de un glont. Asociatia Gündem Çocuk afirma ca un elev in varsta de 17 ani a fost ranit de un glont in spate la 1 iunie, in piata Taksim din Istanbul, scrie MEIDAFAX.

De la inceputul manifestatiilor, patru persoane au murit - trei manifestanti si un politist - si aproape alte 8.000 au fost ranite, potrivit ultimului bilant al sindicatului medicilor turci.

Modul in care politia turca a reprimat miscarea de contestare a provocat numeroase critici in lumea intreaga si umbreste imaginea premierului Recep Tayyip Erdogan care le-a ordonat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.