Politia antirevolta turca a folosit gaze lacrimogene si tunuri cu apa in cursul noptii de marti spre miercuri pentru a dispersa peste 2.000 de manifestanti antiguvernamentali, la Ankara, procedand inclusiv la 16 arestari.

Interventia politiei s-a produs in districtul Dikmen, teatrul unor confruntari intre manifestanti si fortele de ordine inca din 31 mai, atunci cand a inceput fronda impotriva regimului islamo-conservator, aflat la putere din 2002.

Manifestantii au ridicat baricade pe o artera rutiera si au impiedicat circulatia, iar politia a fost obligata sa intervina pentru a dispersa multimea, au precizat posturile de televiziune NTV si CNN-Türk. Saisprezece manifestanti au fost arestati, potrivit acestor posturi de televiziune.

Multimea denunta, de asemenea, eliberarea de catre justitia turca a unui politist acuzat ca a ucis un manifestant, la Ankara.

Un politist turc a fost trimis luni in fata unui tribunal deoarece a ranit mortal un manifestant, dar el a fost lasat liber sub control judiciar pana la deschiderea procesului sau. Un barbat in varsta de 26 de ani a decedat la 14 iunie din cauza unei rani la cap provocate de glont, scrie MEDIAFAX.

De la inceputul manifestatiilor, patru persoane au murit - trei manifestanti si un politist - si aproape alte 8.000 au fost ranite, potrivit ultimului bilant al sindicatului medicilor turci.

Modul in care politia turca a reprimat miscarea de contestare a provocat numeroase critici in lumea intreaga si umbreste imaginea premierului Recep Tayyip Erdogan care le-a ordonat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.