Politia turca a utilizat tunuri cu apa pentru a dispersa miile de manifestanti care s-au intors sambata in piata Taksim din Istanbul, dupa mai multe zile de calm care au urmat celor trei saptamani de proteste fara precedent fata de guvernul de orientare islamista, a constatat un jurnalist AFP.

Manifestantii s-au adunat in piata Taksim pentru a comemora asaltul politiei realizat cu o saptamana mai devreme in parcul Gezi, adiacent pietei si ultimul bastion al contestarii antiguvernamentale, transmite MEDIAFAX.

Contestatarii l-au huiduit pe premierul Recep Tayyip Erdogan, solicitand demisia acestuia si scandand "este doar inceputul, vom continua lupta", inainte de a arunca garoafe rosii in piata si pe treptele ce duc catre parcul Gezi, in semn de omagiu pentru mortii, ranitii si persoanele arestate in cursul represiunii manifestantilor de catre politie.

Insa dupa o ora si jumatate si dupa somatii de a evacua piata, politia a intrat in actiune, sute de politisti impingand multimea cu scuturile, fiind sprijiniti de tunuri cu apa.

In schimb, politia nu a folosit gaze lacrimogene in piata, a caror utilizare masiva impotriva manifestantilor in cursul ultimelor saptamani a fost foarte criticata, mai ales de catre asociatile de medici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.