Politia federala americana (FBI) utilizeaza avioane fara pilot in operatiuni de supraveghere in Statele Unite, insa intr-un mod "limitat", a declarat miercuri in Congres directorul Biroului Federal de Investigatii Robert Mueller.

Mueller a recunoscut ca avioane fara pilot servesc pentru supraveghere, dar ca acestea sunt utilizate "rar".

"Avem foarte putine (avioane fara pilot), pentru o utilizare limitata, dar exploram nu doar utilizarea lor, ci si reguli de conduita necesare acestei utilizari", a precizat el in fata membrilor Comisiei pentru Justitie din cadrul Senatului. Departamentul pentru Securitate Interna a recurs, de asemenea, la avioane fara pilot, in operatiuni de supraveghere la frontiera Statelor Unite cu Mexicul, scrie MEDIAFAX.

Senatorul republican Chuck Grassley a declarat ca secretarul american al Justitiei Eric Holder l-a informat in scris ca serviciile din domeniul luptei impotriva drogurilor si Biroul de lupta imptriva traficului de armament, tutun si alcool (ATF) "au achizitionat drone (avioane fara pilot) si studiaza utilizarea lor de catre fortele de ordine".

Alt republican, senatorul Rand Paul, a protestat la inceputul lui martie fata de refuzul administratiei presedintelui Barack Obama de a indeparta posibilitatea utilizarii de avioane militare fara pilot pe teritoriul american. El a blocat timp de 13 ore nominalizarea la conducerea CIA a lui John Brennan, arhitectul campaniei controversate cu avioane fara pilot in Afganistan si Pakistan.

Holder i-a scris, ulterior, lui Paul Rand, precizand ca presedintele nu are puterea sa ordone un tir cu avioane fara pilot impotriva unui american "necombatant" pe teritoriul Statelor Unite.

Democrati si-au exprimat, de asemnea, ingrijorari cu privire la utilizarea civila a avioanelor fara pilot, care pot repera un infractor, intercepta mesaje pe reteaua Wifi sau urmari in acelasi timp mai multe persoane.

Dianne Feinstein, presedinta Comisiei pentru Informatii din cadrul Senatului, a apreciat marti ca "cea mai mare amenintare la adresa vietii private a americanilor sunt dronele (...) si reglementarile foarte slabe care exista in prezent cu privire la ele".

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.