Parlamentul bulgar a anulat, miercuri, nominalizarea controversata a deputatului Delian Peevski la conducerea Agentiei de securitate nationala (DANS), care a declansat un val de manifestatii, incepand de vineri, impotriva submisiunii puterii fata de oligarhi.

Anularea a fost votata in unanimitate de cei 128 de deputati prezenti, in timp ce marele grup parlamentar al partidului conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov a boicotat Parlamentul.

Alegerea deputatului MDL, Delian Peevski, in varsta de 32 de ani, si care nu are nicio experienta in cadrul serviciilor de securitate, a generat reactii vehemente, inclusiv din partea sefului statului, Rosen Plevneliev.

Magnat de presa, avand legaturi cu o banca puternica, Peevski l-a sustinut pe Boiko Borisov, inlaturat de la putere in februarie, la presiunea strazii, apoi a mizat pe victoria opozitiei. El se bucura de o reputatie controversata din cauza averii sale inexplicabile si a influentei in presa controlata de familia sa.

Nominalizarea lui Peevski a provocat proteste imediate in toata tara care continua de cinci zile si s-au indreptat impotriva Guvernului economistului Plamen Oresarski, aflat in exercitiu de trei saptamani.

"Am comis o greseala politica (prin nominalizarea lui Peevski), pentru care imi cer scuze fata de cetatenii bulgari", a declarat premierul miercuri in Parlament, confirmandu-si refuzul de a demisiona, scrie MEDIAFAX.

"O demisie a Guvernului va pune la indoiala negocierile" cu Bruxelles-ul privind finantarea europeana pentru 2014-2020. Alegeri imediate fara amendarea codului electoral vor reproduce Parlamentul existent si "vor provoca haos", a apreciat el. Oresarski a cerut parlamentului "o sustinere provizorie pentru un pachet de masuri de urgenta de stabilizare", in favoarea mediilor defavorizate si pentru ameliorarea climatului de afaceri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.