Lituania, care preia presedintia Uniunii Europene (UE) la 1 iulie, nu este optimista cu privire la mult-amanata aderare a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, a declarat marti emisarul Vilniusului la Bruxelles.

Este "foarte dificil" sa se promita ceva in legatura cu dificilul dosar al aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, a declarat Raimundas Karoblis, reprezentantul permanent al Lituaniei la Bruxelles, intr-o conferinta sustinuta in capitala belgiana in care a prezentat prioritatile presedintiei tarii sale.

Comisia Europeana (CE) considera ca Bulgaria si Romania sunt pregatite sa adere la Schengen inca din 2010, dar un numar de state membre UE au blocat procesul, citand diverse motive, de la un control slab la frontiere, coruptie si o lipsa de progrese in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) si pana la "beneficii turistice" pentru minoritatile etnice de romi din cele doua tari.

O serie de presedintii UE au plasat aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen intre prioritatile lor, Ungaria si Polonia fiind deosebit de angajate in avansarea dosarului, in 2011. Presedintiile care au urmat, daneza, cipriota si cea curenta, irlandeza, au fost, insa, mai putin active, opozitia Olandei fiind deosebit de puternica in aceasta perioada, scrie MEDIAFAX.

Karoblis a declarat ca "poate va fi bine" ca aderarea la Schengen sa fie introdusa la capitolul "Open Europe" al prioritatilor tarii sale. Insa el a adaugat imediat ca tara sa prefera sa introduca pe lista de prioritati zone in care pot fi atinse progrese in mod realist.

"In ceea ce ne priveste, avand in vedere rezultatele, este foarte dificil sa promitem ceva. Va depinde si de ceea ce se va intampla pe teren, care vor fi progresele inregistrate in Romania si Bulgaria, iar pe de alta parte de pozitia statelor membre ce au in continuare ingrijorari", a declarat diplomatul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.