Presedintele american Barack Obama noteaza semne "pozitive" prin alegerea presedintelui iranian Hassan Rohani, mai ales in domeniul nuclear, dar exclude anularea sanctiunilor impuse Iranului, intr-un interviu difuzat luni seara de postul public american de televiziune.

"Eu cred ca acest lucru traduce vointa poporului iranian de a avansa in alta directie (...). Aveti, in mod clar, in Iran, o sete de colaborare cu comunitatea internationala intr-un mod mai pozitiv", a declarat presedintele american, intervievat de cel mai popular jurnalist PBS Charlie Rose.

Acest interviu a fost difuzat luni seara, dar a fost inregistrat duminica, la Casa Alba, inaintea plecarii lui Obama la summitul G8 in Irlanda de Nord.

"Rohani, care a castigat alegerile (prezidentiale iraniene), si-a exprimat, cred, interesul pentru o modificare a abordarii Iranului in numeroase probleme internationale (...). Eu cred ca este posibil ca iranienii sa decida sa accepte oferta noastra de a avea o relatie asupra unui mod mai serios si mai substantial", a adaugat Obama, scrie MEDIAFAX.

In urma intalnirii sale cu presedintele rus Vladimir Putin in cadrul G8, Obama a declarat ca Statele Unite si Rusia sunt "prudent oprimiste" in privinta "avansarii dialogului" in dosarul nuclear iranian, dupa alegerea lui Rohani.

Iranul este acuzat de Occident si Israel, in pofida dezmintirilor sale, ca vrea sa se doteze cu arma atomica sub acoperirea programului sau nuclear civil.

Negocierile cu Grupul 5+1 (China, Franta, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite si Germania) bat pasul pe loc de mai multi ani in privinta problemei suspendarii imbogatirii uraniului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.