Manifestatii impotriva Guvernului bulgar au continuat duminica la Sofia si in tara, pentru a treia zi consecutiv, reclamind demisia Guvernului de centru-stanga condus de economistul neafiliat Plamen Orasarski, acuzat de manifestanti ca asculta de oligarhie.

Renuntarea, sambata, de catre deputatul controversat Delian Peevski, membru al partidului minoritatii musulmane turce (MDL, liberali), la nominalizarea la conducerea Agentiei Nationale bulgare pentru Securitate (DANS) nu a slabit hotararea protestatarilor, ci din contra.

Duminica, la Sofia, au manifestat peste 10.000 de persoane, potrivit AFP, 15.000 potrivit politiei, aproape dublu fata de sambata, scandand "Demisia" si "Mafia" in fata sediilor Guvernului si Parlamentului. Printr-o defilare in centrul orasului, manifestantii au blocat circulatia in doua intersectii importante din capitala, scrie MEDIAFAX.

Manifestatii de o amploare mai redusa au avut loc si in mai multe orase din tara, participantii promitand sa continue protestul.

Premierul, aflat in functie de trei saptamani, a indepartat duminica ipoteza unei demisii, pentru a evita destabilizarea tarii. "O demisie ar fi usoara, pe plan personal, dar va fi extrem de iresponsabila, din cauza unei noi destabilizari a tarii", a apreciat Oresarski. Bulgaria risca sa nu incheie un acord cu Uniunea Europeana (UE) privind viitoarea perioada bugetara (2014-2020) si sa piarda miliarde de euro, a adaugat el.

"Cautam o personalitate puternica sa poata lupta cu hotarare impotriva contrabandei si fraudei fiscale. S-a dovedit, insa, ca aceasta candidatura era inacceptabila pentru societate", a recunoscut Oresarski, invitand ONG-uri si manifestanti la o intalnire, luni.

"Protestatarii sunt tineri, educati, ei nu vor ca oligarhia sa le defineasca viitorul", a comentat politologul Antoaneta Toneva de la Institutul pentru Dezvoltarea Mediului Public.

Tensiunea creata de nominalizarea lui Peevski, fara experienta, dar cu legaturi cu un grup de presa si o banca, a afectat fragila pace sociala aparuta in urma alegerilor legislatibe anticipate din 12 mai, dupa o iarna marcata de proteste fata de saracie si de autoincendieri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.